БМФ връща под български флаг 15 кораба, плавали за чужди страни

БМФ връща под български флаг 15 кораба, плавали за чужди страни

Четири от корабите на Български морски флот, които са работили под чужд флаг, са се регистрирали отново в страната ни. 11 други плавателни съда са в процес на ре-флагиране. Това съобщи в сряда зам.-министърът н атранспорта Красимира Мартинова във Варна. Там се проведе кръгла маса "Водния транспорт в България до 2010 г."

Налице са всички условия България да бъде изключена през тази година от Черния списък по Парижкия меморандум за разбирателство. В него се регистрират държавите с най-много задържани кораби заради нарушения. Благодарение на снижения брой арестувани български плавателни съдове през последните 3 години страната ни ще бъде извадена от този списък, прогнозира Мартинова. През 2002 г. процентът на задържани наши кораби е 9.57 %, през 2003 г – 7.95 %, 2004 г - 7.54 %. Така общият коефициент е 0.75 % за този период,  което ни дава основание да смятаме, че в новия доклад на Парижкия меморандум през май страната ни няма фигурира, допълни зам.- министърът.

Обновяването на корабния парк е абсолютно необходимо, както за БРП , така и за БМФ, за да можем да бъдем конкурентноспособни на международния пазар, отбеляза Мартинова. Транзитният товарен поток през България възлиза на 5-6 млн. тона, от които 5 -6 % преминават през морските и речните ни пристанища.

Шест места за нови терминали и развитие на части от съществуващата инфраструктура предвижда генералният план за пристанище Варна. Това заяви накръглата маса генералният директор на Национална компания “Пристанища” кап. д. п. Пейчо Манолов.

Единият от планираните терминали е пътнически - на порт Варна Изток. Освен него е залегнал контейнерен терминал с две корабни места в пристанище Варна-Запад. До Константиново се предвижда да има ръкав за нефт и нефтопродукти. Северният бряг на Варненското езеро е запазен за товарене на зърнени продукти. Планът предвижда и развитие на започнатия преди години терминал за меласа до село Казашко, на който има 18 корабни места. Последното шесто запазено място е при разширение на пристанище “Леспорт”. В плана е предвидено разширяване на терминала на пристанище Балчик и ремонт на вълнолома на Пристанище Варна Изток, обясни кап. Манолов.

Споделяне

Още от Бизнес