БНБ сдържана към идеята на Волен Сидеров за регулиране на банковите лихви

Ръководството на БНБ е изразило резервираност към идеите за административно регулиране на лихвите по банковите кредити, предлагани от лидера на партия ″Атака″ Волен Сидеров, съобщиха от банката в понеделник. Управителят на БНБ и тримата подуправители се срещнаха със Сидеров по негово искане, за да бъдат запознати с идеята му.

От банката не дават повече подробности за срещата, но се подчертава, че е бил ″обсъден процесът на финансовата регулация в ЕС през призмата на българското членство в съюза″.

Според БНБ ″на този етап е необходимо преди всичко да се проследи внимателно и обстойно да се анализира развитието на банковата регулация в рамките на ЕС″.

Напомня се, че ″в съответствие със своите законови задължения, БНБ продължава да смята за свой основен приоритет стабилността на банковата система и на валутния борд″.

Идеята на Сидеров да се намалят банковите лихви посредством регулаторен механизъм, наложен от БНБ, се посреща хладно от ГЕРБ, десните партии, банковите среди и повечето икономически анализатори като непазарна. Самият премиер Бойко Борисов обясни в неделя, че не трябва да се отива към такива крайности, за да не заприличаме на полицейска държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?