БНТ спира Кеворк Кевoркян

Управителният съвет на БНТ взе решение да не подновява договора на Кеворк Кеворкян, продуцент и водещ на "Всяка неделя". Кеворкян е бил поканен и информиран за решението, с което бе спазено едномесечното предизвестие.

Договорът на БНТ с "Всяка неделя" ЕООД изтича на 28 април т.г.

Мотивът, с който телевизията прекратява договора е, че по - нататъшните взаимоотношения с външната продукция трябва да са съобразени изцяло и само със Закона за радио и телевизия и вътрешния правилник на БНТ. Според този правилник БНТ може да закупи външна продукция, само след като тя е участвала и спечелила конкурс с ясна програмна позиция по отношение на параметрите ѝ.

С оглед на това ръководството на БНТ счита, че евентуално подновяване на договорните отношения с медията може да стане на базата на проведен и спечелен конкурс, съобщиха в понеделник от медията.

Телевизионният водещ и бизнесмен, известен и с псевдонима си от ДС "агент Димитър", бе върнат на екрана на БНТ през април 2002 година от бившия генерален директор Кирил Гоцев, който бе избран на поста именно с лобито на Кеворкян в Съвета за електронни медии и с протекциите на тогавашния шеф на премиерския кабинет Стоян Ганев.

Като безпрецедентен бе отбелязан фактът, че БНТ върна Кеворкян, след като той осъди държавната телевизия за 422 хил. лв. за неизлъчени реклами.

Първоначалният договор с "Всяка неделя" ЕООД беше 24 месеца, но миналата година бе подновен с анекс за още 12 месеца от бившия шеф на БНТ Борислав Геронтиев, без да има решение на Управителния съвет.

През изтеклите три години "Всяка неделя" вкара БНТ в перманентни конфликти с парламентарната медийна комисия и СЕМ, което пък я вкара в съдебни дела и разноски на гърба на данъкоплатеца.

По ирония на съдбата, именно Кирил Гоцев, който формално върна Кеворкян в държавната телевизия, бе уволнен заради "Всяка неделя", тъй като в предаването бяха засечени системни нарушения и недаване право на отговор на засегнати страни.

Миналата година парламентарната комисия за борба с корупцията обяви за нищожен договора между БНТ и продуцентите на "Всяка неделя", тъй като са констатирани нарушения както в договора от 2002 г., така и в анекса към него.

Антикорупционната комисия посочи, че договорът нарушава чл. 47 от Закона за радио и телевизия, съгласно който само БНТ може да продуцира новини и публицистични предавания с политическа и икономическа тематика. По този повод СЕМ е издал две наказателни постановления на държавната телевизия, но и с писмо им е посочил вратичка да се заобиколи закона - договор между БНТ и Кеворкян, с който "Всяка неделя" да стане копродукция.

Нарушено е и изискването на закона, според което външните продукции се избират след конкурс. Борислав Геронтиев подписа анекса за удължаване на "Всяка неделя" с още 12 месеца също без конкурс, при това при финансови условия, които изцяло облагодетелстват Кеворкян.

БНТ предостави на Кеворкян 70% от приходите от привлечените спонсори във "Всяка неделя" срещу 30% за телевизията, като разпределението дотогава е било 50 на 50.

Антикорупционна комисия посочи още, че предаването "Всяка неделя" се рекламира в прайм-тайма на БНТ на цени от 8 до 10 пъти по-ниски от рекламните тарифи.

През 2002 - 2003 г. СЕМ излизаше с указания към БНТ да спазва закона и да не позволява на продуцента Кеворкян да интервюира политици, което означава включване на политическа тематика във външната продукция.

В същото време проучванията на НЦИОМ за пореден месец показват, че "Всяка неделя" е предаването, което, според публиката, представя най-добре "истинския живот" и е с "най-интересни гости".

Споделяне

Още по темата

Още от България