"Бодигардът на Борисов" вече не е шеф на НСО

Тодор Коджейков, сн. БГНЕС

Директорът на Националната служба за охрана (НСО) ген. Тодор Коджейков и заместникът му  полковник Калин Иванов  са подали оставка по "лични мотиви", каквато е практиката при подобни смени в спецслужбите.

"Имам информация, че мотивите са изцяло лични", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той добави, че назначаването на нов титуляр ще отнеме известно време предвид процедурата – шефът на службата се назначава с указ на президента по предложение на правителството.

Коджейков, известен като "бодигарда на Бойко Борисов", се грижеше за сигурността му още от времето, когато Борисов бе главен секретар на МВР. Той бе назначен за началник на НСО от президента Плевнелиев още при управлението на ГЕРБ.

Историята на службата е белязана от по-малки и по-големи скандали, но по времето на ген. Коджейков се случи един от най-сериозните инциденти, свързани с НСО – нападението срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в началото на 2013 г. Шефът на службата не пое отговорност за случилото се, а вината бе понесена от служители на по-ниско ниво. По-късно съдът възстанови на работа един от уволнените охранители - Георги Райков.

Смяната на Коджейков се очакваше отдавна, но за това се изисква и указ на държавния глава.БСП и ДПС вече дадоха сигнали, че смятат да отнемат от държавния глава правото му да назначава шефовете на спецслужбите, като прехвърлят тези правомощия на правителството. Това трябва да стане с промени в законодателството, по които има спорове и все още не са готови.

Сегашният регламент предвижда новият шеф на НСО да бъде съгласувана кандидатура между правителството и държавния глава, които са в обтегнати отношения.

Споделяне

Още по темата

Още от България