Боеве до падналия малайзийски боинг провалиха оглед на терена

Боеве до падналия малайзийски боинг провалиха оглед на терена

Тежки боеве, водени в близост до мястото, където падна малайзийският самолет след удар с ракета, отказаха пристигналите в Източна Украйна холандски и австралийски невъоръжени полицаи от намеренията им да посетят терена, за да подсигурят международното разследване на инцидента.

Тежък обстрел се чува само на километър от селището Грабов, контролирано от сепаратистите в Източна Украйна и намиращо се на километър от мястото на катастрофата на малайзийския самолет.

Ужасени местни жители напускат района. Черен пушек се вижда близо до мястото на катастрофата на малайзийския самолет, съобщи фотограф на АФП и добавя, че пропускателните пунктове, контролирани от бунтовниците, са изоставени.

"Боевете продължават. Не можем да поемаме рискове", заяви представителат на холандската мисия Александър Хъг. По думите му пооложението със сигурността по пътя към
мястото и на самото място е неприемливо за невъоръжена наблюдателна мисия".

Той информира, че експертите ще направят опит да заминат за мястото в понеделник сутринта, и сподели опасения, че битките в зоната най-вероятно ще променят картината на
местопроизшествието, посочва Ройтерс.

Провалът на мисията идва въпреки договорката между малайзийските власти и проруските сепаратисти да се допусне международната полицейска мисия до мястото на катастрофата с полет МН17.

Холандия прати и група от 30 съдебномедицински експерти, които да участват в разпознаването на 298-те жертви на катастрофата. В събота съдебните медици останаха в Харков, тъй като не бе гарантирана сигурността в зоната, напомня ИТАР-ТАСС. Холандците са получили достъп до зоната по споразумение между ОССЕ и проруските сепаратисти в региона. Холандия е натоварена с разпознаването на 298-те жертви, предимно нейни граждани, и с разследването на място. Много от телата вече са доставени в Холандия, но други все още чакат да бъдат извозени, посочва АФП.

По съображения за сигурност на местопроизшествието все още не са започнали работа специалистите, които ще разследват причините за трагедията. Съответната холандска агенция – OVV, заяви, че няма да оповести кога ще пристигнат на мястото и ще изчака да се завърнат, преди да коментира, допълва АФП.

Междувременно Русия опроверга твърденията на висши представители на САЩ за концентрация на руски войски по границата с Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на шефа на пресслужбата на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Той припомни, че според Виенския документ от 2011 г. и Договора за открито небе над територията на Русия са били извършени 18 международни инспекции и те не са констатирали някакви нарушения или необявена военна активност от страна на Русия в крайграничните райони с Украйна.

Руският военен представител отбеляза също така, че "активните бойни действия на украинските въоръжени сили в крайгранични с Русия райони не позволяват над тях да бъдат
осъществени аналогични инспекционни полети по договора за открито небе.

Ние сме уверени, че "резултатите от официални инспекции на тези райони биха констатирали там висока концентрация на украинските войски и бойна техника, които редовно обстрелват руски населени пунктове и вече доведоха до гибелта и ранявания на наши хора", подчерта Конашенков.

Руското военно министерство напомни също на задокеанските си колеги, че освен социалните мрежи, от които те черпят голяма част от разузнавателните си данни за руските въоръжени сили, съществуват и други източници на информация, чиято достоверност
не подлежи на съмнения.

Споделяне

Още от Свят