Богата културна програма в първите "Британски седмици в България"

Резиденцията на британския посланик в София

Първите "Британски седмици в България" ще се проведат от 26 май до 11 юни 2013 г., съобщиха от посолството на Великобритания у нас.

Празненството на българо-британските връзки включва над двадесет собствени и партньорски прояви в София, Пловдив и Варна. Събитията подчертават близките отношения и перспективите от обмяната на опит между България и Великобритания.

Събитията в рамките на "Седмиците" са обединени под наслов "This is GREAT Britain" Това е Великобритания и са подчинени на няколко основни теми – култура, музика, креативност, технологии, храна и спорт. Джонатан Алън, посланик на Великобритания в България, коментира, че "Британски седмици в България" акцентира върху позитивните страни, които двете държави споделят.

"Празненствата са фокусирани върху постиженията в областите на образованието, културата, бизнеса и спорта. Надявам се, че те ще бъдат основа за бъдещо сътрудничество. Вълнувам се да бъда част от това събитие", подчертава посланик Алън.

Голяма част от събитията, включени в програмата на "Британски седмици в България," са с благотворителна насоченост и целят подпомагане на деца в неравностойно положение и такива, нуждаещи се от лечение.

Проявите започват с благотворителен мач между ветерани на Астън Вила и Дрийм Тим на България с цел набиране на средства за деца, болни от левкемия. В мача ще се включат много известни футболисти, както и британският посланик Джонатан Алън.

Следват няколко класически концерта на хор "Canticum," един от най-многостранните в музикално отношение камерни хорове във Великобритания, и хор "Swindon," чийто репертоар включва традиционна хорова, църковна, народна и театрална музика.

Основно място в събитията заема и театралното изкуство - включени са театралната постановка "Парламентът," която ще се предава на живо по сателит от Лондон, както и "Празна история," комична съвременна приказка от популярната експериментална театрална формация"forced entertainment" от Обединеното кралство.

Честванията отделят специално място и на британската храна. За "Седмиците" в България ще пристигне Алън Коксън, един от най-известните професионални готвачи във Великобритания, който ще прави кулинарни демонстрации на живо. Клеър Маридж, признат специалист в областта на безглутеновата диета и радваща се на огромен интерес на Острова, също е след специалните гости.

В рамките на"Британски седмици в България" ще се състои и Ден на отворените врати в британската резиденция. За пръв път във вековната си история, една от най-красивите и стари жилищни сгради с представителни функции в София ще отвори врати за посетители.

В Полския институт ще се излъчат два британски филма, част от кинопанорамата по случай 60-годишнината от първото изкачване на Еверест, организирана от "Банско Филм Фест."

Част от "Британските седмици" е и премиерата на филма за Четвероевангелието на Цар Иван Александър "Портрет на едно пътуване," определяно от специалисти като един от най-значимите исторически и културни средновековни паметници. По-известен като "Лондонското евангелие," днес ръкописът е съхраняван в Британската национална библиотека. На премиерата на филма се очаква и гост от Британската библиотека.

Следва международният финал на конкурса за млади учени "Лаборатория за слава FameLab," на живо по интернет. Придобилият през последните години известност финал има за цел да покаже, че за наука може да се говори разбираемо и забавно пред неспециализирана публика.

Специален акцент ще се постави и върху емблематични британски марки, присъстващи на българския пазар.

По време на фестивала ще се проведат редица игри с награди в различни медии, които ще имат за цел да запознаят българската аудитория с интересни факти за Великобритания.

Кулминацията на събитията ще бъде поставена с отбелязване на рождения ден на кралица Елизабет II, който е честван от британските дипломатически мисии в чужбина като национален ден на Великобритания.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?