Бойко Борисов: Ако ГЕРБ е втора на изборите, оставаме в опозиция

В ГЕРБ нямало модел "КОЙ", а въпросите за Дипломатическия клуб в Бояна - към Лукарски

Бойко Борисов: Ако ГЕРБ е втора на изборите, оставаме в опозиция

Ако ГЕРБ остане втора политическа сила на предсрочния вот на 26 март партията няма да прави опити за съставяне на правителство, дори ако спечелилата политическа сила не успее да направи кабинет. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в четвъртък пред Нова телевизия. 

“Винаги съм твърдял, че председателят на партията, победила на избори, трябва да бъде и премиер. Ако ГЕРБ сме втори на изборите, излизаме в опозиция“, каза той в отговор на въпрос какво ще направи ако остане втори, а партията спечелила вота не състави правителство. 

Борисов коментира възможностите за следизборните сценарии – ако партията му е първа политическа сила и ако изгуби вота. В случай, че ГЕРБ не събере мнозинство, но спечели изборите, единствените с които бих почнал са колегите от Патриотичния фронт и от Реформаторския блок, обясни Борисов. “Нищо общо няма между ГЕРБ и партията на Веселин Марешки. Само с ПФ и РБ е възможна коалиция след изборите“, коментира Бойко Борисов. “И с Каракачанов, и със Симеонов, и със Сидеров сме в нормални работни отношения, даже вчера се чух с Каракачанов“, допълни експремиерът. Той не пожела да коментира дали лидерът на ВМРО клони повече към БСП отколкото към ГЕРБ, тъй като не бил оторизиран да говори от името на други формации. 

Според Борисов “като гледаме Македония, трябва да си представяме България след 26 март”. Моето истинско притеснение е какво се случва след 26-ти, допълни той. И поясни, че каквото и да се случи трябва да има „нормална“ опозиция, за да се осигури председателството на страната ни в ЕС. 

Дебат няма да има

За проваления дебат с основния си опонент – БСП, Борисов заяви: “Дебат няма да има. Категорично. Темата е приключена за мен“.

“Угодих им, тя ме разиграва“, каза още Борисов по адрес на лидера на левицата Корнелия Нинова. “Аз нито искам да притискам някой в ъгъла, нито искам да давам акъл на някой, който не го иска“, каза още лидерът на ГЕРБ, запитан с какви аргументи би притиснал опонентите от БСП в един дебат.

За съдебната реформа и модела “КОЙ“

Борисов отговаряше с "не е вярно“ на поредица въпрос дали партията му и БСП неглежират темата за съдебна реформа и борбата с корупцията по високите етажи на властта. 

Бившият премиер допълни, че за реформа в съдебната система е нужно стабилно мнозинство в парламента. На питане трябва ли да се реформира прокуратурата, той отговори “смятам, че и съдът трябва да се реформира“.

Борисов посочи и защо лидерът на "Движение Да, България" Христо Иванов е напуснал поста си на правосъден министър. "Той си тръгна, защото не му се работеше. Вижте колко министерски постановления има той и колко Екатерина Захариева“, каза експремиерът. 

На въпрос защо Борисов е уточнявал, че и да има реформа на държавното обвинение тя ще бъде след изтичане на мандата на Цацаров, лидерът на ГЕРБ каза: “и предложенията на Христо Иванов за реформи щяха да влязат в сила след няколко години, когато мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров щеше да е изтекъл".

Лидерът на ГЕРБ каза, че партията му няма нищо общо с модела на управление "КОЙ". По думите му всички негови министри излизат с лицата си, докато от БСП все още не искали да покажат кои ще са техните министри, ако спечелят изборите. "Този въпрос за модела "Кой" ще се зададе със страшна сила на 27 март“, прогнозира бившият премиер.

Въпреки това , когато бе попитан дали част от модела "КОЙ“ е откупването на Дипломатическия клуб в Бояна от студенти, Борисов отказа да отговори и пренасочи питането към бившия министър на икономиката в неговия кабинет и един от лидерите на РБ – Божидар Лукарски.

За флотилията и целунатата ръка

Борисов подчерта, че продължава да настоява да няма  военна флотилия в Черно море.  По думите му заради този казус е имало и преосмисляне на отношенията с Русия, като обясни, че това касаело газовите проекти. Той добави, че има залежи на нефт около Силистар, от които България трябва да се възползва, а не да мисли за военни учения.

"Ако има флотилия в Черно море, която ще е под командата на НАТО, това може да насочи руските ракети в Крим към България", каза още Борисов.

Той коментира и видеото, в което членове на ГЕРБ, сред които и заместник-председателят на партията Цветан Цветанов му целуват ръка.

"На всички възрастни хора в Банкя съм се навел и съм им целунал ръка", каза той. И добави, че това било традиция, в която е възпитан. След което разкритикува виждащите проблем в това.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?