Бойко Борисов: ГЕРБ ще участва във властта, ако е първа сила на изборите

Бойко Борисов: ГЕРБ ще участва във властта, ако е първа сила на изборите

ГЕРБ ще поеме отговорност да участва и оглави правителство след изборите, единствено ако бъде първа политическа сила. Това обяви премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в поздравителен адрес по случай 10 години от създаването на партията.

“При всяка друга ситуация ще заемем мястото си на градивна опозиция в Народното събрание. Основна цел за нас е да управляваме самостоятелно, за да можем да реализираме напълно нашите политики и планове за реформи. Призовавам ви да запазите спокойствие, защото истината е на наша страна и винаги излиза наяве. Всички ние трябва да продължим да се трудим за България“, се казва в обръщението на Борисов.

В него са изброени успехите на партията му, както той ги вижда. Борисов се зарича да не допусне “популизмът и хулиганството да завладеят страната ни и да застрашат стабилността, която постигнахме с толкова много усилия“.

В приветствието се изразява увереност, че българският народ е мъдър, но в същото време е определен и като “емоционален“, което най-вероятно е препратка към резултатите от референдума. Борисов изразява вярата си, че хората ще направят най-добрия избор за бъдещето на страната.

Лидерът на партията посочва, че за 10 години ГЕРБ са спечелили три пъти на изборите за Европейски парламент, три пъти парламентарните избори, три пъти на местните избори и веднъж на изборите за президент.

“В икономически план ГЕРБ пое отговорността за управление на държавата два пъти в условията на тежка финансова криза със спрени еврофондове, банкова нестабилност и растящи публични дефицити, предизвикани от тройни коалиции, оглавявани от БСП. И двата пъти успяхме много бързо да стабилизираме икономиката и да балансираме държавния бюджет. Благодарение на нашите правителства, в регионите на България бяха инвестирани десетки милиарди левове по линия на европейската солидарност, увеличихме значително чуждите инвестиции в региона. Овладяхме банковата криза и изплатихме влоговете на хората, които бяха излъгани от експеримента "Орешарски". Увеличихме приходите в бюджета за сметка на контрабандата и сивата икономика. В резултат на нашето управление България е на второ място в Европейския съюз по ръст на икономиката, безработицата в страната ни е под средната за ЕС, а публичната ни задлъжнялост е сред най-ниските в Европа“, се казва още в приветствието.

Борисов обяснява, че ГЕРБ се противопоставила “категорично на популизма и задкулисието“ и за десет години не е влязла “нито веднъж в безпринципна коалиция“.

“ Управлявахме на база ясна управленска програма и точно разписано коалиционно споразумение. Не се поддадохме на призивите за безотговорно харчене, в името на краткотрайно печелене на гласове за следващите избори. И най-важното – доказахме категорично, че за нас властта не е самоцел. ГЕРБ връща властта на суверена винаги, когато неговата подкрепа към нашите политики намалее. ГЕРБ е единствената партия, която признава и победите си, и загубите си. Ние говорим за грешките си и се учим от тях. Това е демократичен принцип, от който няма да отстъпим и занапред, защото вярваме, че властта се дава от хората и трябва да бъде упражнявана само и единствено в интерес на хората“, казва Борисов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?