Бойко Борисов на среща с Обама преди края на годината

САЩ предлагат допълнителна експертна помощ на България в съдебната реформа, борбата с корупцията, а още преди края на годината американският президент Барак Обама може да се срещне с премиера Бойко Борисов. Това стана ясно след срещата на американския държавен секретар Хилари Клинтън и министъра на външните работи Румяна Желева в понеделник.

"Приветствах българските усилия за изкореняване на корупцията, да се търси отговорност на всеки и да се прекрати безнаказаността на държавните служители", заяви Клинтън, цитирана от БНР.

Външният министър Румяна Желева, която е на посещение във Вашингтон, е "отчела" пред Клинтън обвинителните актове срещу двама министри от кабинета "Станишев" – Валери Цветанов и Николай Цонев и сваления депутатски имунитет на бившия премиер.

Клинтън е поздравила Желева и за усилията за по-голяма прозрачност в енергийния сектор. Двете са се обявили срещу упражняването на монопол в енергийния сектор и за прозрачност в сделките с енергоносители и достъп до енергийната инфраструктура.

След седмица се очаква в България да пристигне американският пратеник по енергийните въпроси Ричард Морнингстар с конкретни предложения за съдействие и в сферата на енергетиката.

България вече обяви, че търси инвеститори от САЩ в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Стана ясно още, че се подготвя среща между президента Барак Обама и премиера Бойко Борисов може би още преди края на тази година.

"Америка има интерес към атомната енергетика у нас, но при определени условия”, коментира във вторник пред телевизия PRO.BG бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова, сега шеф на дирекция "Политика за сигурност” в МВнР.

"Става въпрос не за даване на пари на друг мажоритарен собственик, а за ясна идея с какво американското участие може да разполага у нас", поясни тя.

Елена Поптодорова припомни, че американски интерес в ядрената енергетика у нас беше заявен още в търга за АЕЦ "Белене”. Тогава обаче надеждата на "Уестингхаус” да са печелившият участник в търга не се оправдаха и бившето правителство избра руската компания "Атомстройекспорт".

Търси се по-широко приложение на US базите у нас

На срещата Желева – Клинтън е обсъждано и българското военно участие в Афганистан, но американският държавен секретар не коментира дали има отправена молба за увеличаване на българския контингент.

Междувременно Елена Поптодорова каза, че базите за съвместно ползване от българските и американските военни на наша територия, биха могли да са част от приноса на страната ни в по-мащабни операции на НАТО и по-специално в Афганистан.

Поптодорова припомни, че т.нар. "американски бази” ще започнат да функционират още през 2010 г. и се очаква военно-техническата експертиза за по-широкото им използване.

Миналия месец военният министър Николай Младенов предложи полигонът в Ново село да се използва и от страните от Югоизточна Европа.

Полигонът е една от четирите военни бази на българска територия, които ще се използват съвместно от българската и американската армия. Останалите са летищата Безмер и Граф Игнатиево и складова база край Айтос.

Заместник-посланикът на САЩ Сюзън Сатън пък коментира във вторник, че САЩ ще продължат да подпомагат активно трансформацията и модернизацията на българските въоръжени сили.

Дипломатът посочи, че истинска трансформация може да се случи само "отвътре" и ще са необходими не само промяна в начина, по който традиционно се харчат средствата за военни нужди, но също така и осъвременена доктрина, процедури и обучение за посрещане на стандартите на НАТО.

Според нея новото правителство трябва да бъде поздравено за това, че засега са отложени големи нови доставки, докато не се направи цялостен стратегически преглед.

Отпадането на визите – при изпълнение на изискванията

Хилари Клинтън за пореден път се ангажира с подкрепа на българските усилия за влизане в американската програма за безвизово пътуване. Тя обаче даде да се разбере, че въпросът не може да се политизира и за никого няма привилегии.

Министър Желева коментира, че България не представлява имиграционна или друга заплаха за САЩ и че очаква да срещне разбиране по този въпрос от представителите на Конгреса, с които също проведе срещи във Вашингтон.

"Визите са най-чувствителният въпрос от двустранния диалог що се отнася до очакванията на българската общественост", каза министър Желева и допълни, че казусът остава неизменна част и от диалога ЕС-САЩ.

За да влезе България в американската програма за безвизови пътувания, има две условия, на които страната ни все още не отговаря – въвеждането на паспорти с биометрични данни и процентът на отказаните визи да е под 3%, каквото е изискването на САЩ. В момента този процент по отношение на български граждани е над 15 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят