"Понеже те така или иначе ще го направят"

Бойко Борисов: Не повече от 200 млн. лв. актуализация на бюджета

"Да съберат 700 млн. лв. до края на годината от контрабандата, иначе значи, че те се занимават с тази дейност"

Бойко Борисов влиза в парламента на среща със синдикатите. Сн. БГНЕС

"ГЕРБ е против актуализация на бюджета. Но понеже те така или иначе ще го актуализират, искат да вземат 1 млрд. лв. заем, казваме – ако правят това зло, поне да направят по-малко зло – да актуализират с 200 млн. лв. бюджета".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се срещна в понеделник в парламента с ръководствата на двата синдиката – КТ "Подкрепа” и КНСБ, за да обсъдят актуализацията на бюджета. Синдикатите обикалят парламентарните групи, за да обяснят позицията си по готвените бюджетни промени.

"Поне да минимизираме щетите от актуализацията, а в същото време да бъдем и отворени поне за нещо разумно, което да се направи с тези пари", продължи Борисов.

"Затова ние предлагаме един социален пакет от 150 млн. лв. плюс има подписани от нас споразумения с образованието, със земеделието, там са по-малко пари - 7-8 млн. лв., които също могат да бъдат актуализирани и в рамките на 200 млн. лв. ще се справят”, обясни той.

"150 млн. лв. да са за социални мерки, но ясно да се каже на работещите хора, че от техните данъци ще отидат парите за социално слабите, да се знае, че това е солидарност на обществото, а не че някой ги дава”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Пред Mediapool депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в предишното народно събрание Менда Стоянова обясни, че парламентарната група на партията действително е изготвила свое предложение за промяна в бюджета, което внася в законовия срок преди второто четене на законопроекта, предвидено за сряда.

Предложението на ГЕРБ предвижда запазване на приходната част на бюджета във вида, както е в момента, като, според нея, задача на правителството е да намери начин да си събере приходите, а да не обяснява, че това не може да стане. Към тези приходи да се прибавят още 85.6 млн. лв. от продажба на парникови квоти.

Разходната част да се увеличи със 150 млн. лв., от които 40 млн. лв. за интеграцията на хора в неравностойно положение, както предлага и правителството, още 85.6 млн. лв. допълнително за енергийни помощи и други 24.6 млн. лв. за предприемане на активни мерки за насърчаване на пазара на труда, главно на младите хора.

Ако този пакет бъде приет, реално увеличението на бюджетния дефицит ще е с 64.4 млн. лв., а не както предлага правителството - с 493.4 млн. лв., каза Стоянова.

Тя обясни откъде могат да се взимат 40-те млн. лв. за интеграционните нужди. Те ще дойдат от редуцирана вноска на България в европейския бюджет, която е изчислена на базата на ръст на БВП с 1.9%, но при очакван ръст от 1% намалението на вноската е приблизително в тези размери.

Стоянова не можа да обясни защо Борисов говори за актуализация от 200 млн. лв., но допусна, че в оставащите над пакета от 150 млн. лв. 50 млн. той е намекнал за допълнителни средства в образованието, например за увеличение на разходните стандарти, или за земеделието.

Според Стоянова напълно неоправдано е да се емитира допълнителен дълг от 1 млрд. лв., нещо, което правителството на Орешарски не аргументира убедително.

Самият Борисов след срещата със синдикатите обясни: "Ако си спомним какво Станишев и Орешарски говореха за сивата икономика, за това, че едва ли не ние сме контролирали контрабандата, от май до декември имат 7 месеца. По техните сметки, че около 1 млрд. лв. се губели от контрабанда, те от май до декември трябва да съберат 700 млн. лв. Защо им е актуализация на бюджета тогава, след като ние сме били лоши”, попита той.

"Ако управляващите не съберат тези 700 млн. лв. до края на годината, това означава, че те се занимават с тази дейност", каза той.

Борисов: Трябва бързо съгласие за енергетиката, иначе НЕК може да фалира

"В областта на енергетиката трябва бързо съгласие, защото Националната електрическа компания (НЕК) може да фалира", каза още лидерът на ГЕРБ след срещата с шефовете на двата синдиката, където е било обсъждано и състоянието на отрасъла.

"Да се постави всичко на масата, защото с тези популистки ходове, които се правят, или ще фалират НЕК, или ще продължат да залъгват хората, че ще намаляват цената на тока. Основните приходи в енергетиката са именно от потребителите. Когато се намалява цената, която дълги години беше изкуствено държана, фалира НЕК", продължи Борисов и призова "да бъдем честни с хората".

Той съобщи, че в следващите дни ще се организира кръгла маса по темата енергетика, чиито инициатори са синдикатите. От ГЕРБ са заявили участието си в такъв форум. "Да се каже честно на обществото какво е състоянието на енергетиката след "Цанков камък”, след "Белене”, посочи той и продължи:

"Трябва да се знае какво е правено в енергетиката през тези 20 години и от какво трябва да се отървем или какво трябва да се предоговори. Ние заварихме закона за ВЕИ, заварихме "Марица” 1 и 3 с подписани договори, заварихме тецовете на Ковачки, на ЧЕЗ и всичко това сега генерира огромни разходи, а няма приходи”.

"Депутатите с деца да почиват, ние ще поддържаме кворума за важните закони"

Както допреди дни ГЕРБ напълно се бе отказала от парламентарния живот, така лидерът на партията демонстрира готовност на депутатите ѝ за свръхактивност и нормотворчество през август, когато "депутатите с деца могат да ги заведат на почивка", а "тези, които нямаме ангажименти, можем да направим така, че да сме тук и да поддържаме кворума и да минат важните закони", каза Борисов пред журналистите.

"Когато ми трябва енергиен експерт, всичките депутати ще бъдат тука, ще си дойдат. Направих магистрала до морето, три часа и си тука, следобед ще се върнат за плажа”, заяви той.

На въпрос дали ГЕРБ готви вот на недоверие към правителството Борисов отсече: "Не искам да ми се разводнява разговора с теми, които не са на дневен ред. Ние можем и сигурно ще вкараме вот на недоверие и няма да мине с това мнозинство. Ако е само като политическа маневра, можем да го направим. Но в случая говорим, че за милиарди енергийна компания може да бъде фалирана. Никой няма да си спомня по кое време е била фалирана, потърпевшо ще е цялото общество”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?