Бойко Борисов подкани медиите да направят допитване за нов национален стадион

Сн. Архив

Премиерът Бойко Борисов подкани спортните журналисти да направят допитване дали националният стадион да бъде преместен на място, където няма да пречи на трафика, както това се случва сега.  Борисов направи изявлението при инспекция на ремонтирания Зимен дворец на спорта в София.

Борисов за пореден път обеща държавата да даде пари за нова футболна арена при условие, че националите започнат да побеждават и за да събират повече публика. За начало той иска да спечелят групата си в турнира Лига на нациите.

На въпрос за анонсираните 100 милиона за "кокетно, модерно стадионче", Борисов отговори така:

"Кокетно, хубаво, но да са първи. Сега по 500 - 1000 души ходят на мач. Ако спечелят, ето - в краката им е. Волейболистите играха добре - зали в София, Пловдив, Варна, Русе, къде ли не! В Бургас сега, ще видиш колко хубава ще стане." В Бургас се строи единствената нова закрита спортна зала с лекоатлетическа писта у нас. Другата такава е зала "Фестивална" в София, построена по времето на социализма и ремонтирана наскоро.

Борисов посочи, че на снощния мач на стадион "Васил Левски" по трибуните е имало около 200 души, а "два милиона не можеха да минат покрай стадиона".

Правилно ли е, попита премиерът и подкани спортните журналисти да помогнат с избора на мястото на новия национален стадион.

"Спортните журналисти може малко да помогнете и то в следната сфера. Сега от всяка камера питате къде ще се дадат повече пари. Едно обсъждане да направим. Националният стадион нужен ли е на това място? Направете го вие, за да не излезе някой да каже, че някой иска да направи нещо. Знаете приказката. Всеки мач блокира София, а то има почти всяка седмица. На това място този национален стадион върши ли работа? Какво ще стане? Ще се построи нов, а този ще се използва за нещо друго. Просто давам идея", каза Борисов.

"И тогава ще имаме пари и за нов стадион, ще има и за други работи. Защото този хем не върши работа за нищо, хем се дадоха десетки милиони за ремонти преди нас. Нищо не отремонтираха. Хем задръства града непрекъснато. Има много примери по света на големи отбори къде са им стадионите. Знаете къде беше стадионът в Мюнхен и то уникален стадион. Развалиха го, изнесоха го извън града или на място, където няма задръствания и отива метрото и го решиха", допълни той.

Премиерът уточни, че има идеи къде да бъде новият национален стадион.

Споделяне

Още по темата

Още от България