Бойко Борисов похвали Орешарски, че изпълнява програмата на ГЕРБ

ГЕРБ все още не знаят дали ще бъдат в парламента при гласуването на кабинета

Бойко Борисов, Николай Младенов и Лиляна Павлова по време на срещата с дипломатите

Бившият премиер Бойко Борисов коментира в понеделник, че е изключително доволен от факта, че кабинетът ”Орешарски” ще изпълнява програмата на ГЕРБ. Оформящият се като опозиционен лидер Борисов направи уговорката, че все още не е ясно дали във вторник ГЕРБ ще присъства в пленарна зала, когато ще се гласува кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател.

”Много съм щастлив, че няма да пипат данъците, няма да строят АЕЦ ”Белене”, защото пари няма и ще увеличат майчинските, което ние признахме за наша грешка”, това заяви в понеделник Борисов след среща с представители на дипломатическия корпус от Европа, САЩ и Турция.

Лидерът на ГЕРБ каза пред журналисти, че не знае как ще се сформира правителството при положение, че за неговото одобрение са нужни 121 гласа. След като разбра, че цитира грешно конституцията и за кабинет всъщност не са необходими 121 гласа, а мнозинство в рамките на т.нар. падащ кворум, Борисов се измъкна от ситуацията, обяснявайки, че посланиците сами могат да си направят сметка кой кого подкрепя.

Той не можело да каже дали ГЕРБ влезе в пленарна зала, защото и утре журналистите трябвало да заслужат заплатите си.

По-рано пред дипломатите той заяви: ”Като българин искам да се извинява, че бях в зала (пленарната зала на Народното събрание), където ви нарекоха дебелобузи чичовци”. Борисов визираше думите на лидера на ”Атака” Волен Сидеров.

Бойко Борисов информира посланиците за приоритетите на ГЕРБ в опозиция.

Целта на срещата е да говорим за работата през последните четири години с вашите държави, да ви благодарим за това, което направихте, за да да може България днес да е стъпила здраво и стабилно не само в Европа, но и в политическите приоритети на нашия свят, обърна се към дипломатите бившият външен министър Николай Младенов.

Той подчерта колко важно е за ГЕРБ посланиците да бъдат информирани за това , което става в НС, за вижданията на партията за процесите в България. Бихме искали да продължим да работим с вас в интересите на българското общество - коректно като опозиционна парламентарна сила, подчерта Младенов.

Бойко Борисов благодари за изключителната европейска солидарност през най-тежката икономическа криза. Той определи като прецедент повторната победа на изборите за ГЕРБ, след тежките четири години на власт. За съжаление обаче, подчерта Борисов, не беше достатъчно, за да управляваме отново.

Споделяне

Още от България