Румен Овчаров:

Бойко Борисов получи това, което искаше, но ще разбере, че не го е искал

Румен Овчаров

Бойко Борисов получи това, което искаше, но сега ще разбере, че никога не го е искал, коментира в сряда пред Нова телевизия бившият вицепремиер и енергиен министър от БСП Румен Овчаров. Според него няма никакъв драматизъм в политическата ситуация, защото правителство ще има. ”Единствената драма е в това какво ще се случи в БСП оттук нататък”, допълни Овчаров.

Той коментира, че няма нищо лошо, че в новия парламент влизат осем партии. Овчаров напомни, че в момента Борисов има възможност да разчита на поне три от партиите в Народното събрание, което улеснява задачата му за съставяне на кабинет. По думите му това са формациите с ”европейски уклон” като Реформаторския блок, ”България без цензура” и към тях прибави Патриотичния фронт.

”Българският избирател даде убедителна победа на ГЕРБ, но от друга страна не им даде толкова голяма победа, колкото искаха. Правителство ще има, ако Бойко Борисов не иска да се направи на интересен, но той в момента няма възможност да се прави на интересен. Ако сега, когато има осем партии, не се справи, ГЕРБ ще плати цената на следващи избори”, коментира Овчаров.

Според него България няма необходимото ниво, за да постигне германския модел на широка коалиция. Той допълни, че в Германия  резултатът на социалдемократите е бил много по-висок от този на БСП, а и ситуацията е била различна. ”ГЕРБ и БСП не могат да управляват заедно, защото няма съвместимост между основните виждания на двете партии”, каза Овчаров.

По думите му БСП трябва да претърпи съществени промени, а изборният резултат на партията е напълно заслужен. ”Пропастта в доверието на БСП е огромна. Следващата стъпка надолу е дъното. Нужен е скок - цялостна промяна на социалистическата партия”, каза Овчаров.

Според него Сергей Станишев е направил, каквото е можал, и сега трябва да стои някъде и да не пречи. ”Трябва да има ясен знак за промяната. Мишо (Михаил Миков) трябва да намери стъпката, в която тази промяна трябва да бъде постигната”, каза бившият вицепремиер и бивш лидер на БСП-София.

Според него ролята на Доган през последните месеци не е намаляла, защото той има влияние и извън ДПС със собствения си ”финансов, икономически и политически” ресурс.

Споделяне

Още от България