Бойко Борисов: Само с ракети и кораби не се постига спокойствие

"Гранична полиция” разполага с кораби в топ 3 на Европа

Бойко Борисов: Само с ракети и кораби не се постига спокойствие

Упрекът ми изцяло е бил винаги към политиците, защото тази политика, която се води последните години в света няма да доведе до нищо добро. Имах възможност да разговарям с лидерите и в Иран, и в Узбекистан, и в Азербайджан. Само с ракети и с кораби не се постига спокойствие. Войната не може да гарантира мир и за съжаление излизам прав. Това каза премиерът Бойко Борисов, който посети в събота района на Малко Търново и Резово заедно с министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов и главния секретар на МВР Георги Костов.

”Преди година си спомняте, когато настоявах да се спре не само балканският път, а да се блокира Европа и да се влиза само през официалните КПП. Виждате цялата предизборна кампания на Доналд Тръмп е точно върху това изградена. Много държави в момента виждате Австрия и Унгария правят граници, което за мен е глупост, защото тук трябва да е границата. В Гърция трябва да е границата, Финландия трябва да е граница. Външните граници да се укрепят, а не вътре да си правят граници в Европа, защото какво ще стане”, коментира премиерът.

”Полиция и военни полагат огромен труд, за да опазят границите на страната. Нашето и тяхното призвание е да направим така, че българите да спят спокойно”, каза още Борисов.

По думите на премиера международното положение - кризата в Турция и тероризмът в Европа, са спомогнали за обединяването на силовите ведомства в България.

”До този момент продължаваме да поддържаме балансирана политика. В непрекъснат контакт сме с турските власти на всички нива и успяваме да запазим това относително спокойствие", каза премиерът след инспекцията по границата с Турция.

Той съобщи, че има пресечени опити на яхти с бежанци да преминат в наша територия от Гърция и Турция. ”Неслучайно тук включваме и военноморския флот плюс всички добри кораби на ”Гранична полиция”. Мога да уверя българите, че в момента "Гранична полиция” разполага с кораби в топ 3 на Европа”, заяви премиерът.

”От тук наблюдаваме цялата екватория, всичко е дислоцирано, така че доста от нещата, които са предотвратили стават на практика и в територия, която не влизат в България”, каза Борисов.

Премиерът изрази съболезнования към близките на жетвите от поредния атентат в Мюнхен.

”За съжаление ще се окажа лош пророк. Страхът и напрежението в европейските държави расте. В рамките на дни се променят отношенията между държави и хора. Войната не може да гарантира мир", каза още Борисов.

По думите на министъра на отбраната Николай Ненчев в момента ситуацията по границата е относително спокойна.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?