Бойко Найденов се очертава като единствен кандидат за шеф на следствието

Бойко Найденов. Сн. БГНЕС

Седем члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) издигнаха във вторник кандидатурата на досегашния директор на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов за втори мандат на поста. Голямата подкрепа в негова полза означава, че той е почти сигурен за мястото и няма изгледи за успех в предстоящия избор на главен прокурор, въпреки че беше сочен и за тази висша позиция.

Неговата номинация бе направена от сегашния главен прокурор Борис Велчев, от Георги Колев (председател на Върховния административен съд), Камен Ситнилски (бивш зам.-главен прокурор), Ясен Тодоров (следовател от квотата на "Атака"), Михаил Кожарев (бивш зам.-главен прокурор), Соня Найденова (съдия, представляващ ВСС, издигната от ГЕРБ) и Милка Итова (съдия от квота на съда).

Мандатът на Найденов изтича на 12 ноември тази година. Кандидати могат да бъдат предлагани до 18 октомври.

Във вторник членовете на ВСС спориха над час за процедурните правила, по които ще се провежда изборът за директор на НСлС. Основният въпрос бе дали кандидати трябва да представят концепциите си в срок до 14 или до 7 дни след издигането им. Наложи се мнението, че това трябва да стане възможно по-бързо заради изтичащия мандат на Найденов. Веднага след това стана ясно, че сегашният шеф на институцията е абсолютен фаворит, каквито и да са процедурите за неговото преизбиране.

ВСС ще трябва да изготви атестация за работата на Найденов. По време на изслушването членовете на съвета ще имат възможност за изразяване на своето мнение по кандидатурите. Представляващият член на ВСС Соня Найденов ще трябва да зададе въпроси към кандидатите, ако са получени от неправителствени и съсловни организации.

Оценката на управленската компетентност на кандидатите ще се базира на изложените стратегически цели и приоритети, на новите идеи за развитие, на способностите да се вземат обективни, справедливи, мотивирани и прозрачни решения, както и според умението да се работи в екип.

ВСС обаче не прие да се формира специална изборна комисия, която да събере всички документи за номинираните, както и постъпилите становища извън системата. Идеята бе данните да се обобщят, без да се правят оценки, и да бъдат раздадени на членовете на ВСС, но тя не се прие без мотиви.

Бойко Найденов е завършил "Право" в Академията на МВР. Той започва магистратската си кариера като военен следовател в София, после става военен прокурор през 1992 г. и така се изкачва до шеф на Софийската военно-окръжна прокуратура. За кратко - от 2005 до 2006 година - Бойко Найденов е градски прокурор на София.

Той е повишен по предложение на Борис Велчев до негов говорител и прокурор във Върховната касационна прокуратура, а малко по-късно става шеф на спецекипа за борба с организираната престъпност и корупцията във ВКС. Година по-късно Бойко Найденов е избран за шеф на Националната следствена служба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?