Според представителят на следователите във ВСС

Бойко Найденов трябва да има конкуренция за шеф на следствието

Румен Георгиев

Кандидатурата на прокурора от Върховната касационна прокуратура Евгени Диков е издигната не само заради професионалните му качества, а и заради нуждата да се получи конкуренция за мястото, обясни в четвъртък Румен Георгиев, който е единственият представител на следователите във Висшия съдебен съвет.

В началото на седмицата сегашният директор на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов бе издигнат за втори мандат от седем члена на съвета, включително от главния прокурор Борис Велчев и председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Силната подкрепа зад Найденов бе сигнал, че за пореден път ще се стигне до "състезание с един кон“. Ден по-късно обаче представителят на следствието Румен Георгиев и четирима съдии направиха възможно провеждането на истински конкурс.

Евгени Диков бе представен пред ВСС като компетентен магистрат, независим, почтен, с умение за работа в екип и човек, който познава силните страни на следствието и прокуратурата. Той е изготвил и две методики, използвани от прокурорите в цялата страна - за разследване на трафика на хора и тероризма. В момента Евгени Диков работи в специализираното звено за борба с организираната престъпност във Върховната касационна прокуратура. Освен прокурор, той е бил следовател и адвокат.

"Не искахме да се стига до състезание с един кон", обясни Румен Георгиев пред журналисти. Позицията на Георгиев бе донякъде изненадваща, защото той бе заместник на Бойко Найденов преди да влезе във ВСС. "Институциите работят добре и когато се сменят началниците. Иначе щяхме да имаме едни и същи ръководители за дълги периоди от време", каза Георгиев.

Той не пожела да даде оценка за работата на Бойко Найденов като шеф на следствието и заяви, че ще подкрепи атестацията на ВСС, каквато и да е тя. "Хората, които се занимават с наказателно право, би трябвало да оценят тази кандидатура", каза следователят и лансира идеята да бъдат питани редовите следователи какво мислят за всеки от двамата кандидати.

По време на заседанието си в четвъртък ВСС се занимава и с уреждането на битовите проблеми на своите членове, които нямат жилище в София. Това са общо седем члена на ВСС. След време те ще трябва да получат ведомствени апартаменти от правосъдното министерство, но засега това е невъзможно, защото жилищата са в лошо състояние и трябва да бъдат ремонтирани. Затова ВСС реши да им се отпуснат до 800 лева на месец за квартири в града.

Споделяне

Още по темата

Още от България