Бойко Ноев: В "Емко" пратиха качулките, както направиха и с КТБ

Това, което става е баззаконие, министърът на икономиката лъже, заводът е натискан от цялата държавна машина, защото купи акциите на "Дунарит", смята бившия военен министър

Бойко Ноев: В "Емко" пратиха качулките, както направиха и с КТБ

Това, което се случва с оръжейния завод "Емко" е беззаконие, заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред Нова телевизия.

Днес Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност възстанови замразения лиценз за търговия на "Емко".  Той беше замразен в началото на лятото заради нередности при складирането на боеприпаси, установени от службата за контрол на оръжията към МВР. Заради това предприятието не успя да изпълни договор за износ на продукция за Индия, а държавата пренасочи изпълнението му към "ВМЗ Сопот". 

"Отнемането на лиценза за търговия е пълна измишльотина, той никога не е бил свързан с каквато и да е производствена или съхранителна дисциплина, двете неща са съвършено различни", коментира Бойко Ноев. 

Според него предприятието е "натискано и принудено да падне на колене с всички възможни инструменти на държавата заради това, че е придобило акциите на "Дунарит". 

"Причината е, че акциите не станаха собственост на офшорката "Виафот" (индиректно свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски – бел. ред) по незаконен начин. Затова от юли върху "Емко" се стоварва цялата държавна машина. Или по терминологията на премиера Бойко Борисов: "Пращаме качулките". Както пратиха качулките в КТБ и разрушиха банката, ситуацията е същата", каза Ноев. 

Той обвини министъра на икономиката Емил Караниколов, че е инициирал цялата атака.

"Министърът лъже, досега не е казал една истина. Той излъга депутатите, че проблемът е в лиценза и спазването на закона. Няма такъв закон. Цялата атака срещу "Емко" беше организирана по негово предложение чрез вкарването на извънредна точка на Комисията на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност", допълни бившият военен министър.

"Атаката продължава. В "Дунарит" се извърши операция за пране на пари. Учудвам се как ДАНС и прокуратурата не са се самосезирали. Борисов не го ли информират, че от "Виафот" през една друга фирмичка - "Дипи", собственост на Добрин Иванов, изкупуват и прехвърлят дългове на държавата и изведнъж те се появяват като кредитори", почуди се Ноев. 

"Твърдя, че лица и групи с частни интереси използват държавната машина, за да постигат своите интереси. Продукцията, приета от "Кинтекс" с протокол, казват, че сега не може да се експедира. Това е фрапантно беззаконие. Нищо няма да приключи. Лицензът ще се върне или не, но продукцията остава на пристанището.  Възмутително е, че премиерът не отделя внимание на това. Не съм чул какво казва вътрешният министър, който е специалист по беприпаси. Главният секретар пък казва, че имало опасност от тероризъм. Как е възможно това да се говори -борбата с тероризма е функция на държавата, а не на частните фирми", каза Ноев. 

"Времето ще покаже дали има държавна акция към завода "Емко", коментира вицепремерът по икономическата политика Валери Симеонов пред Нова телевизия.

"Мога да подчертая, че резултатът е негативен от конфликта на държавата и тази частна фирма. Този въпрос не трябва да се говори толкова публично. Не трябва да се говори за тези военни сделки, тази информация стига до клиента купувач и до Русия като основен наш конкурент на пазара за оръжия. Не искам да говоря толкова, колкото някои мои колеги", допълни Симеонов.

"Държавата върви към един катарзис", прогнозира Бойко Ноев.

"Те смятат, че с наближаването на европредседателството нещата ще утихнат. Напротив европредседателството може да бъде използвано, за да станат видими натрупаните проблеми вътре в държавата", смята Бойко Ноев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес