“Бойкометър”: От началото на мандата Борисов дал 228 обещания, а изпълнил 27

От началото на мандата през 2009 година до момента министър-председателят Бойко Борисов е дал 228 обещания, като от тях е изпълнил само 27. Това сочи статистиката, публикувана на сайта, представена в сряда от създателите му от фондация "14 януари" Асен Генов и Константин Павлов.

Борисов е изпълнил частично още 9 обещания, неспазени са 47, показват данните. За останалите 145 или сега се работи, или при оповестяването им премиерът не се е ангажирал със срок. Затова от "Бойкометър" приемат, че те трябва да бъдат свършени до края на мандата на кабинета през 2013 г.

Павлов посочи като неизпълнено обещанието, че след началото на януари 2012 година в страната няма да има нито една контрабандна кутия цигари. В същата графа попада и дадената дума за край на контрабандата в страната. Неуспешна се оказва и политиката за цените на горивата.

В графата на удържаната дума влизат новите спирки от първия метродиаметър "Младост 3" и "Цариградско шосе", които бяха открити предсрочно от премиера Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова. 

На второ място в класацията на неизпълнените обещания е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той е дал 47 обещания, от които 4 е изпълнил, 5 - не, а останалите са без движение или в процес на изпълнение.

Третото място е на другия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов с 26 обещания. От тях той има само едно изпълнено - списъкът на дарителите на МВР стана публичен, като бе качен на сайта на министерството.

На четвърто място е агроминистърът Мирослав Найденов с 9 обещания, от които е изпълнил 2, а 3 не е.

Управляващите са дали 540 обещания (заедно с Борисов). Изпълнени са 11% от тях.

За магистралите обещанията са 85, за данъците - 42, а за еврофондовете - 21. Обещания са дадени и за метрото - 8, пенсионното осигуряване - 7, за шистовия газ - 4.

Споделяне

Още от България