Бокова получи орден "Стара планина" с лента и се върна в детството

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев удостои с орден "Стара планина" с лента генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова "за изключителните ѝ заслуги към България“.

 

"В такива моменти и дни човек прави равносметка на живота си, професионалната си кариера и всичко, което се е случило. Първото нещо, което ми идва на ум, е детството ми. Може би оттогава остана интересът към мултикултурата и това, колко е важно хората да намират път един към други", заяви Бокова.

 

Тя обясни, че на нейното поколение - хората от 50-те години, се е паднал историческият шанс да променят България и да обединят Европа.

 

"България е дала, има какво да дава и ще продължава да дава в международните усилия за укрепване на мира, стабилност и устойчиво развитие. Много е важно да чувствам, че държавата е зад мен. Културата трябва да дърпа обществата напред", заяви Бокова.

 

"Когато България е приключила големите си усилия за намирането на геополитическата си ориентация, вече сме в ЕС. Имаме трудности и проблеми, но това разбира се са процеси, които вървят. Светът е изключително променен, има нови възможности за развитие на креативността, опазване на наследството", заяви Бокова.

 

Тя обясни пред журналисти, че има вероятност списъкът на българското културно наследство да бъде разширен и културното министерство работи по въпроса.

 

Бокова би искала да види Магурата, Голямата косматка, Александрово в списъка на културни ценности.

 

"Боли ме, когато видя неуважително отношение към България. То е незаслужено, тъй като в днешния свят всяка държава има проблеми, но е важно как ги преодолява и накъде се развива", каза Бокова.

Споделяне

Още от България