Боливийски зам.-министър бе убит от стачници

Боливийски зам.-министър бе убит от стачници

Боливийският заместник-министър на вътрешните работи Рудолфо Иянес бе пребит до смърт от стачкуващи миньори. Той е бил изпратен в градчето Пандуно, за да убеди стачниците да седнат на масата за преговори. Иянес обаче първо е бил отвлечен, а след нанесения му побой е издъхнал в ръцете на миньорите. Правителството се опитва да открие тялото му, съобщи вътрешният министър на Боливия Карлос Ромеро, предаде БТА.

Преди седмица Националната федерация на минните кооперативи, която някога бе силен съюзник на левия президент Ево Моралес, обяви безсрочна стачка след колапса на преговорите с правителството. Протестиращите искат повече социални придобивки, по-лек режим за опазване на околната среда, правото да работят в частни предприятия и по-голямо представителство в профсъюзите.

По-голямата част от миньорите в Боливия работят в държавни кооперации за добив на сребро, калай и цинк. В Боливия тази индустрия генерира близо половината от износа на страната.

Президентът Ево Моралес национализира природните ресурси на Боливия след идването си на власт през 2006 г. Първоначално той спечели одобрение, защото пренасочи печалбите от тях в социални програми. В последствие избухнаха редица корупционни скандали с членове на правителството. Следствието бе, че дори синдикатите, които някога бяха основните пддръжници на Моралес, се отдръпнаха от него.

Около 100 миньори са задържани след петъчните протести. Министърът на отбраната Рейми Фейрейра обеща, че убийството на заместник-министъра няма да остане неназакано. На свой ред протестиращите миньори досега са дали три жертви при сблъсъците си с полицията.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?