Болница не може да изпише пациент вече 100 дни

Болница не може да изпише пациент вече 100 дни


Вече 100 дни болницата в Асеновград не може да изпише пациент заради тежкото му състояние и проточилото се лечение. Така, макар клиничната пътека, по която е приет, да е била само 10 дни, престоят на мъжа продължава четвърти месец. А болницата трупа дългове, тъй като няма да получи пари от НЗОК за по-продължителната хоспитализация, оплакаха се от лечебното заведение.

“Пациентът е при нас от 2 юни 2019 г. Той постъпва с клинична картина на болестта ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) във вътрешно отделение. Болният страда от заболяването дълги години. Провеждал е домашно лечение. Пациентът е постъпил с изостряне на заболяването на 1 юни. На 2 юни е приведен в интензивното отделение за лечение”, обясни пред Нова телевизия началникът на отделението д-р Красимира Караманова.

Тя допълни, че от няколко дни мъжът диша свободно, но има моменти, в които се налага да му бъде подаван кислород през кислороден катетър – около 1-2 литра за минута. Има надежда той да бъде изписан скоро и да се лекува вкъщи.

Казусът с дългия престой на пациента е безпрецедентен за лечебното заведение. То е потърсило съдействие от други здравни заведения, но без резултат. “Преди години в София съществуваше дихателен център и всички тежки случаи на пациенти с апаратна вентилация бяха насочвани натам, но центърът вече е закрит”, коментира д-р Иван Червенков, управител на болницата.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че ще направят проверка по случая и пациентът няма да бъде оставен без необходимото лечение. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?