Болници местят и трансформират клиники, за да поемат наплива от пациенти с Covid

Болници местят и трансформират клиники, за да поемат наплива от пациенти с Covid

Болниците в София продължават реорганизацията на клиники, за да разкрият допълнителни легла за пациенти с Covid-19. От миналата седмица здравната инспекция разпореди 30% от капацитета им да е за пациенти с коронавирус. Това се случва на фона на нарастващ брой пациенти в болниците. Хоспитализираните са вече близо 7000 души, от които 600 са в интензивни отделения.

"Александровска" болница съобщи в понеделник, че клиниките ѝ от I-ви и II-ри Хирургичен блок временно пребазират дейността си.

Клиника по кардиология се премества в Отделението по кардиология на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести (при Арката на болницата, ул. "Св. Георги Софийски" 1).

Легловата база на Клиника по нефрология, трансплантация и диализно лечение се премества на територията на Клиниката по ендокринология (3-ти етаж на сградата при Арката на болницата, ул. "Св. Георги Софийски" 1). Диспансерът за трансплантирани пациенти продължава дейността си на същото място, като приемът на пациенти се осъществява през отделен (самостоятелен) вход. Отделението по диализно лечение не променя позицията си.

Клиниката по урология се премества на 1-ви етаж в I-ви хирургичен блок. Мястото на приемния кабинет остава същото (на партера на I-ви хирургичен блок ).

Клиниката по лицево-челюстна хирургия се премества на 1-ви етаж в I-ви хирургичен блок.

Клиниката по хирургия (II-ра хирургична клиника) остава на същото място – 1-ви етаж на I-ви хирургичен блок.

Клиниките по кардиология и по нефрология, трансплантация и диализно лечение запазват диагностично- консултативните си кабинети по места (в ДКБ "Александровска" при Арката).

Свиждането е преустановено до промяна на епидемичната обстановка. Сведения за болните се получават всеки ден от лекуващите лекари в съответната клиника по телефона.

Екипите на пребазираните клиники продължават да изпълняват в пълен обем оказването на болнична помощ.

Шест клиники от структурата на Военномедицинска академия (ВМА) също временно ще бъдат трансформирани в звена за работа с пациенти с коронавирусна инфекция.

Новите Covid-зони са разкрити на територията на Клиника по пневмология и фтизиатрия, Ендокринология и болести на обмяната, Втора клиника по коремна хирургия, Клиника по психиатрия, Клиника по гръдна хирургия, Обща и онкологична гинекология.

Екипите вече имат опит в битката с коварното заболяване от предходните вълни на епидемията, съобщиха от лечебното заведение.

Създадена е специална организация за прием на пациентите, нуждаещи се от спешно или неотложно болнично лечение, свързано с гореспоменатите специалности.

В понеделник бяха регистрирани нови 1370 случаи на коронавирус при направени 10554 теста. Положителните проби са почти 13% от всички изследвани.

87.01% от новите случаи за деня не са ваксинирани.

Активните случаи са 79 312. От тях са хоспитализирани 6912 души. 600 от тях са в интензивни отделения. Близо 90 на сто от новопостъпилите в болнично заведение не са ваксинирани.

Починали са 40 души, 97.5% от тях не са били ваксинирани.

Излекувани са 536 души.В неделя са поставени 7156 дози ваксини. Хората със завършен ваксинационен цикъл вече са 1 440 294.

Общ брой лица с поставена бустерна доза (реваксинация) – 12 493.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус