Болници отново поискаха изплащане на надлимитната им дейност

Болници отново поискаха изплащане на надлимитната им дейност

От Българската болнична асоциация се присъединиха към призива на Лекарския съюз за изплащане на надлимитната дейност на лечебните заведения от април 2016 г. до април тази година. Според болничната асоциация заради наложените месечни лимити болниците задлъжняват и сме свидетели на закъсали финансово лечебни заведения като това в във Враца.

“Незаплащането на предоставените от лечебните заведения здравни услуги е много опасно и подлага на риск цялата здравна система. Не случайно тази седмица сме свидетели на колапс на болницата във Враца. Предизвикателствата пред болничното здравеопазване в България, са валидни за всички болници, независимо от собствеността им“, се казва в призива на асоциацията.

Те припомнят, че в последните три години на болниците бяха наложени месечни лимити, които не отразяват правото на пациентите за свободен избор къде да се лекуват, ограничават възможността за въвеждане на нови дейности от лечебните заведения и дори неглижират задължението на болниците да не отказват лечение на спешни пациенти (в т.ч. инсулти, инфаркти и т.н.). Според асоциацията това е довело до натрупване на милиони левове неразплатена, но извършена дейност.

Асоциацията отчита като силно положителен знак реакцията на министъра на здравеопазването да заплати спешно надлимитната дейност на болницата във Враца.
“Продължаващото забавяне на плащанията към всички лечебни заведения в България трябва да бъде преустановено веднага, защото то убива не болници, а хора“, се казва в призива на болничната асоциация.

Оттам приветстват намерението на здравните власти за актуализация на цените на клиничните пътеки.

Споделяне

Още по темата

Още от България