Болници с безплатни прегледи за рак на гърдата

Болници с безплатни прегледи за рак на гърдата

В Световния месец за борба с рака на гърдата много болници организират безплатни прегледи и диагностика, за да обърнат внимание на жените към здравето им и важността на профилактиката за ранното откриване на болестта, когато тя е лечима.

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. По данни на Националния статистически институт смъртността от него през 2017г. е 33,6 на 100 000, а през 2016 г. е 34,1 на 100 000. Всяка година 3100 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. Когато се открие

Открито навреме, заболяването е лечимо в 97% от случаите, твърдят специалистите. В България само 14% от случаите се диагностицират навреме, докато в Западна Европа и САЩ този процент е около 50. Само в 5% от случаите ракът на гърдата се среща при жени под 40-годишна възраст. Препоръчително е първият профилактичен преглед с ехограф да бъде направен около 30-годишна възраст. След 45-50г. прегледите продължават с мамография през период от 2 години. Мъжете също могат да заболеят от рак на гърдата, но при тях вероятността за това е 100 пъти по-малка, отколкото при жените.

И тази година 10 болници в София и страната се включват кампанията за безплатни мамологични прегледи, в която партньор е и Столична община . Това са Първа САГБАЛ "Св. София", Първа МБАЛ, Пета МБАЛ, ВМА, УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Св. Анна", УСБАЛ по онкология – София, УМБАЛ "Св. Георги“ – Пловдив, УМБАЛ "Св. Марина" – Варна и УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" – Стара Загора. На сайтовете на болниците могат да се намерят телефоните за предварително записване за безплатните прегледи. 

Александровска болница отново ще проведе активна информационна кампания и скрининг за профилактика на заболяването.

Специалисти от двете хирургични клиники на лечебното заведение ще извършват безплатни мамологични прегледи в хирургичните кабинети, ситуирани на територията на Спешното отделение. Направления по НЗОК не се изискват, но записването е задължително.

Кабинет І-ва хирургия, тел.: 02/ 9230 590
Кабинет ІІ-ра хирургия, тел.: 02/ 9230 378 от 9.00 до 13.00ч.

УМБАЛ „Александровска“ разполага с опитни специалисти и най-съвременни технологии за диагностика и лечение на карцинома на млечната жлеза. От няколко години на територията на болницата функционира Център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания, оборудван с многофункционални, миниинвазивни, автоматизирани системи от най-висок клас за прецизна диагностика и ефективно лечение на неопластичните процеси, в т.ч. рака на гърдата. От 2017г. в микробиологичната лаборатория на УМБАЛ „Александровска“ се прилага генетично тестване за предразположеност към рак на гърдата, а в Клиниката по хирургия се прилага интраоперативна лъчетерапия/ радиотерапия (ИОРТ) при пациентки с ранен карцином на млечната жлеза.

От 2015 година досега през кампанията на Столична община за превенция рака на млечната жлеза са преминали 19 000 жени от различни професионални групи – учители и непедагогически персонал в общинските учебни заведения, служители в социални и общински културни институции, работещи в детските кухни, в градския транспорт. Средствата, които се отделят от бюджета на София за тази цел, са 350 000 лв. годишно. През тази година по план Общинската скринингова програма трябва да обхване близо 9 000 души, до момента прегледи са преминали близо 3 500 жени. От тях при 16 жени е установен категорично карцином и те веднага са били оперирани. При други 22 пациентки лекарите се съмняват за същото заболяване, а при 425 жени откритите находки са доброкачествени.

През последните години Столична община заедно с общински и държавни болници като Първа АГ "Св. София", Втора АГ „Шейново“, „Майчин дом“, ВМА и др. разви и други профилактични програми: за скрининг на щитовидната жлеза, на простàта при мъжете, скрининг на белите дробове и на миомна болест. 

Споделяне

Още по темата

Още от България