Здравният министър:

Болниците трябва да финансират само лечебната си дейност с парите от пътеките

Болниците трябва да финансират само лечебната си дейност с парите от пътеките

Здравният министър Таня Андреева заяви,че приходите на болниците от клинични пътеки трябва да се използват само за лечебната им дейност, а не за ремонти и оборудване. Затова тя възнамерява да предприеме промени в тази посока.

”Аз смятам, че от лечебните заведения, чиято основна роля е грижата за пациента не би трябвало да се иска да генерират печалби, за да могат да покриват и други свои разходи. В закона ясно е разписано, че средствата за здраве отиват за здраве, а не за подмяна на дограми, за смяна на лампи или за нещо друго. В този смисъл аз смятам, че този статут е абсолютно неработещ и поставя в много тежко положение мениджърите на лечебните заведения. Затова има много болници, които имат дългове, но те не са само и единствено генерирани от осъществяване на медицинската им дейност, която между впрочем е и несправедливо остойностена”, коментира Андреева в събота пред ТВ7.

Тя допълни, че сега болниците получават пари за дейност по клиничните пътеки, но в същото време от тях се очаква да покриват редица други неща, а не само лечебната дейност.

”И се оказва така, че хората плащат своите здравни вноски, но тези пари не отиват само да обслужват тях, тяхното здраве, а се използват за редица други неща. Аз смятам, че държавата и общините трябва да имат ангажимент към поддържането на тези болници. Във връзка с капиталовите им разходи, във връзка с оборудването, а парите, които хората си внасят за здравето им, да се използват само за това”, каза Андреева.

Тя потвърди ангажимента си отпреди два дни да задължи и частните болници да поемат спешни случаи.

На въпрос как ще се справи с проблема с големия брой неосигурени пациенти, Андреева отговори: ”Говорейки с хора, които не са здравно осигурени, в голям брой от случаите те казват: ”Ние нямаме доверие в системата, защо да си плащам като насреща не получавам това, което очаквам. Като качество, като грижа, като отношение”. И аз смятам, че пътят не е в това да им се налагат някакви наказания на тези хора, а да видят, че това, което получават е достатъчно добро, за да си заслужава да плащат за него”.

За хората, които нямат възможност да си платят лечението, Андреева съобщи, че се обмисля дали да има социални болници, но е нужно още време да се обсъди този въпрос.

По отношение на монопола на НЗОК Андреева коментира, че не може да се ангажира с конкретен отговор как ще се процедира. ”Има разнопосочни мнения между партньорите, които в крайна сметка направиха този кабинет. Така че там ще трябва малко да се урегулират нещата, но дотогава аз смятам, че е изключително важно първо Здравната каса да върне своя статут на обществена институция, да се въведат контролни механизми за разхода на парите на всички нас”, каза тя.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?