Болниците внесоха жалба в съда срещу твърдите финансови лимити на болниците

Държавни, частни и общински болници и неправителствената организация Център за защита правата в здравеопазването внесоха жалба във Върховния административен съд, в която настояват фиксираните бюджети за лечебните заведения да бъдат спрени и отменени.

Подписите си под жалбата срещу твърдите лимити, които се въвеждат с постановление на Министерския съвет от 25-и април тази година сложиха доктор Димитър Димитров - председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването, доктор Явор Дренски - председател на Националното сдружение на частните болници, доктор Неделчо Тонев - председател на Сдружението на общинските болници и доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на здравеопазването.

Опасенията на четирите организации са, че фалитите са неизбежни, а пациентите ще бъдат лишени от свободен достъп до болниците. Според лекарите чрез този нормативен акт ще бъдат наказани добре работещите и предпочитани лечебни заведения, в които се развива модерна медицина и се предлага качествено обслужване за пациентите.

Споделяне

Още от България