Болното от свински грип дете било в много добро състояние

Общото състояние на седемгодишната Магдалена от село Баня, Разложко, заболяла от вируса "А Н1N1", е много добро. Това заяви министърът на здравеопазването Евгений Желев, който в събота посети момиченцето в инфекциозното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград.

Магдалена е в отделението заедно с дядо си и с баба си, които са били в отлично здравословно състояние. Надяваме се до два дни момичето да бъде изписано, добави министърът.
В отделението е настанен и 9-годишният Симеон от Сандански, който е бил в контакт с момичето. Двамата са пътували заедно на връщане от САЩ на 29 май с един придружител.

Момчето няма температура и признаци за заболяването, тук е с баба си, която също няма проблеми, но колегите са били длъжни да предприемат всички предохранителни мерки и да изолират детето до излизане на окончателните проби. Това ще стане най-вероятно утре, прогнозира Желев.

Според него ситуацията е под контрол, а нито един от възрастните придружители на децата няма признаци на заболяването.

В Референтната лаборатория на страната до момента са направени 59 проби, от тях 57 са отрицателни, две са положителни. Първата бе на студента от Павликени, който вече е изписан от болницата във Велико Търново, втората е на Магдалена.

Колегите от РИОКОЗ и от болницата в Благоевград са действали изключително професионално, цялата система действа много добре и организирано в тази ситуация, похвали се министърът.

През последните дни случаите на заболяване от т. нар. свински грип са се увеличили с около 500 в целия свят, от тях 144 са на територията на Европа, съобщи министърът. Вземаме всякакви предохранителни мерки, имаме запаси от медикаменти, лични предпазни средства, системата работи добре, заключи той.

Споделяне

Още от България