Бомбен атентат отне живота на десетки в иранска джамия

Най-малко 21 души бяха убити, а над 100 са ранените, при двоен самоубийствен атентат в джамия в югоизточен Иран в петък, предаде ИТАР-ТАСС. Много вероятно е броят на жертвите да се увеличи, тъй като много от пострадалите са в тежко състояние.

Двама атентатори самоубийци се самовзривили на входа на главната джамия в град Захедан, в граничещата с Пакистан провинция Систан и Белуджистан. Там оперира сунитската бунтовническа групировка "Джундаллах" ("Воини на Аллах"), която се бори за правата на белуджите - малцинствена група в преобладаващо шиитски Иран.

Лидерът на "Джундаллах" Абдулмалик Риги бе обесен през юни тази година, след като иранското правосъдие го призна за виновен по обвинения в нападения срещу цивилни, въоръжен грабеж и водене на дезинформационна кампания срещу режима.

"Джундаллах" е поела отговорност за двойния атентат, съобщи телевизионният канал "Ал Арабия", цитиран от Ройтерс. В писмо по електронната поща до телевизията групировката е заявила, че атаката е в отговор на екзекуцията на нейния лидер. В изявлението се посочва, че атентатът е бил насочен срещу събиране на членове на Революционната гвардия в Захедан.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?