Бомбена атака над автобус на въздушните сили на Йемен взе 12 жертви

Взривеният автобус на йеменските въздушни сили

Дванадесет станаха жертвите на бомбена атака над автобус, превозващ членове на йеменските военновъздушни сили до намиращата се наблизо до столицата Сана тяхна база, съобщиха световните агенции в неделя. Първоначалните данни бяха за шестима убити и над 26 ранени, очаква се броят на загиналите да нарасне още.

"Бомбата се е взривила в задната част на автобуса и шест от колегите ни са загинали моментално. Останалите са били ранени и са откарани в болница", съобщи представител на въздушните сили на страната, присъствал на огледа на мястото на произшествието.

Общественополитическата ситуация в Йемен е нестабилна, откакто през 2011 г. в страната избухнаха продемократични протести срещу управлението на бившия президент Али Абдула Салех, припомня агенцията. Нападенията срещу военни са станали обичаен инцидент в южната и източна част на страната, където прилагането на законите почти липсва, и където ислямистките бунтове продължават да се разрастват.

През май 2012 г. атентатор самоубиец във военна униформи уби повече от 90 военни, които репетираха за военен парад в центъра на Сана.

Йемен, една от най-бедните страни в арабския свят и съседна на най-големия износител на петрол Саудитска Арабия, се бори с влиятелното разклонение на "Ал Кайда", което според САЩ е най-опасното в терористичната мрежа.

САЩ и други западни страна затвориха редица от посолствата си в Близкия изток, Северна Африка и Азия заради предупреждение за евентуална атака.

Споделяне

Още от Свят