Борисов: България постигна да няма Европа на две скорости

Бойко Борисов, Сн: БГНЕС

България ще се включи в единния банков надзор, обяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък при пристигането си в Брюксел, където това ще е основна тема на срещата на лидерите на ЕС.

Борисов заяви, че няма да има Европа на две скорости и гласът на България ще е равен на този на Германия.

В споразумението за единния банков надзор, който дава право на Европейската централна банка да надзирава директно около двеста от най-големите банки в еврозоната, не участват Великобритания, Дания, Швеция и Чехия. След продължтелни преговори беше решено всички страни от съюза да имат еднакъв глас, независимо дали са в еврозоната или не.

"Това, което България снощи постигна на ЕКОФИН (финансовите министри на ЕС), е точно обратното, което се говори за Европа на две скорости. Винаги, като една от финансово най-дисциплинираните държави в ЕС, сме държали да има банков надзор. Надяваме се на днешния Европейски съвет да приемем решенията от ЕКОФИН - да има единен централен банков надзор от Европейската централна банка, всяка държава, която участва там, независимо дали като част от еврозоната или извън нея, както България, да има право на глас и той да бъде равен на гласа на Германия, Франция, Гърция и на която и да било друга държава, заяви премиерът пред български журналисти при пристигането си за срещата на лидерите от Европейската народна партия, предшестващо Европейския съвет.

България е настоявала да участва, разясни Бойко Борисов, тъй като в един момент ще се присъединим към еврозоната и искаме да взимаме участие, тъй като много държави не са финансово дисциплинирани. Искаме всички да станат еднакво дисциплинирани и да е сигурно, че там, където влизаме, всичко е нормално - затова искаме да участваме във взимането на решения, поясни той.

Бойко Борисов каза още, че страната ни има интерес от по-задълбочената икономическа и финансова интеграция, но остава против въвеждането на обща данъчна система.

"Що се касае до интеграцията, абсолютно е важна за България, защото и интеграцията на банковия сектор ще донесе необходимата стабилност и растеж. Това, което ни притеснява и ние категорично сме го заявили е, че сме против единната данъчна система. Тя рано или късно ще бъде въведена. Ще дойде  такъв момент, но той трябва да е не по-рано от след 10 - 15 години", каза Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес