Борисов: Държавите в Европа да действат единно по енергийната сигурност

По време на срещата на върха по енергийната сигурност в Централна и Източна Европа в Будапеща министър-председателят Бойко Борисов е лансирал българското предложение за обща европейска политика за централизирано договаряне и за закупуване на енергийни суровини за нуждите на държавите-членки.

"Българското правителство счита, че е дошъл моментът държавите-членки на ЕС да действат единно, осъзнавайки ролята на енергийната сигурност за икономическото развитие и стабилността на всяка една от тях като цяло", казал след заседанието Борисов, цитиран в сряда от пресслужбата на Министерския съвет.

По време на срещата е подписана декларация за проектите "Набуко", "Южен поток" и за изграждането на терминали за течен газ.

"За нас са еднакво важни всички проекти, защото тръбопроводите им минават през България", заявил премиерът.

Според съобщението на правителствената пресслужба всички участници подкрепили виждането на българския министър-председател, че за проблемите на всяка една страна трябва да се говори като за общи проблеми и че е необходима солидарност между държавите.

В делегацията, придружаваща премиера Бойко Борисов, са министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. В четвъртък те ще участват в дискусия, посветена на Дунавската стратегия на Европейския съюз.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?