Из стенограмата на Министерския съвет

Борисов и Лиляна Павлова ще садят 2605 блатни кокичета

Парите от министерски бонуси – за паметници, вместо за болни деца

Борисов и Лиляна Павлова ще садят 2605 блатни кокичета

Премиерът Бойко Борисов ще направи другата седмица поредната инспекция на строеж на магистрала, но този път ще сади и блатни кокичета. Това става ясно от стенограмата на Министерския съвет, провел се в Плевен във вторник.

“Другата седмица ще използваме да проверим как вървят двата лота на АМ “Марица“ след дъждовете и ще местим блатни кокичета. Ще ги взимаме от магистралата и ще ги посадим на 60 метра от нея. Знаем ги по бройка – 2605 блатни кокичета, под мъдрото наблюдение на еколозите ние лично с Лиляна Павлова ще садим. Също така каним Нона Караджова да ни наглежда, а може и тя да насади някое. Каним и Ивайло Московски”, казва Борисов на министрите.

Московски отговаря на поканата с репликата: “Те пречат освен на пътя и на жп линията”. Борисов обяснява, че всичките ще ги изместят. “Поканете еколозите, за да видят как стриктно всичко ще направим”, добавя той.

Министър Павлова казва, че еколозите ги накарали да изброят и опишат кокичетата корен по корен и затова знаят, че са 2605 броя.

“Поканете ги, искам да сме в прекрасни отношения с еколозите и да се знае, че в България се строи най-екологично в цяла Европа, и от Америка, и от света също така, да се знае”, приключва темата Борисов.

От стенограмата става ясно още, че върнатите в началото на март министерски бонуси, няма да отидат за лечение на болни деца, както бе обявено от премиера първоначално, а отиват за възстановяване на паметници от Балканските войни. Няколко министри и председателят на Народното събрание Цецка Цачева дискутират решението, но нито един от тях не отваря и дума за внезапната промяна в концепцията на Борисов.

Премиерът накара през март всички членове на политическите кабинети да върнат получените през последните две години бонуси, а събраната сума бе малко над 600 хиляди лева. Те щяха да отидат за лечението на 18-годишният Йордан Стоев, болен от левкемия, но в последствие се оказа, че средства са осигурени от здравната каса и други източници. Борисов дори предложи здравното министерство да изготви списък с деца, които имат нужда от лечение, но средствата не достигат, за да се разпределят парите от върнатите бонуси.

На близките на Стоев Борисов каза: “От тука – при Доган. Милионите от хонорарите, при Първанов от неговите съветници, които с толкова пари са били. Защото има там и друг – Чавдар Георгиев, и той е със стотици хиляди и други. При Станишев – за други деца, болни”.

Няма и три месеца по-късно и парите от бонусите вече са насочени по съвсем друга линия. “Направо ги предоставяме за 100-годишнината (от Балканските войни) – те са за ремонт, реконструкция, освежаване, за да може за 100-годишнината да почетем всички, които са си дали живота за тази държава по време на войните”, казва Борисов.

“Само мога да дам като съпоставка за 100 години от Независимостта. Тогавашното правителство са изхарчили 10 милиона, а ние в момента говорим за 600 хиляди, които ще бъдат за 2012 г. и 300 хиляди, които са предвидени”, каза от своя страна вътрешният министър Цветан Цветанов.

“Ако БСП и ДПС си върнат парите, те са над 20 милиона сигурно, които са взели от бонуси през годините, ще има много за паметници и за други дейности”, отговаря премиерът, чиято грижа явно вече са паметниците.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов изразява резерви по така предложената формулировка на решението, тъй като не се разбира за какво точно ще се харчат парите, при това от дарения. Горанов пита дали така предложеното решение означава, че пари ще се дават на национални медии за отразяване на годишнината , които така или иначе изпълняват обществена функция.

И Цветанов и Борисов заявяват, че пари на медиите няма да се дават. Средствата отиват изцяло за възстановяване на паметници, казва Борисов и завършва заседанието с приемането на точката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?