Борисов и министър Павлова нагледаха местенето на блатни кокичета

Пресаждането е заради еврофинансирането, а не заради“прекрасните отношения с еколозите”

Министър Павлова пресажда блатни кокичета

Премиерът Бойко Борисов участва в местенето на блатни кокичета извън обхвата на магистрала “Марица” с наблюдение и коментари, a регионалният министър Лиляна Павлова дори се включи в пресаждането на растенията, състояло се в понеделник въпреки проливния дъжд и гъстата кал. На министерското заседание преди седмица Борисов обяви, че той, придружаван от министри, ще пресажда 2605 блатни кокичета, които са защитен вид, на 60 метра от магистрала “Марица". Точната бройка на кокичетата се знае, защото еколозите накарали строителите да ги преброят корен по корен и да ги опишат, по думите на министър Павлова.

 

До една година регионът около Димитровград ще благоденства, прогнозира премиерът Бойко Борисов след като инспектира ЛОТ 1 на магистрала "Марица" край Ябълково и уточни, по бъдещия аутобан хората ще "да пристигат за 5 минути".

На правителственото заседание на 16 май, когато съобщи за акцията с блатните кокичета, министър-председателят коментира: “Поканете ги, искам да сме в прекрасни отношения с еколозите и да се знае, че в България се строи най-екологично в цяла Европа, и от Америка, и от света също така, да се знае."

Причината той лично да се ангажира с местенето на кокичетата обаче не е само разбирателството с еколозите, но и опасността от загуба на европейско финансиране, ако не се изпълнят екологичните изисквания към проекта.

Министър Павлова обясни в понеделник, че екологичната оценка на магистралата изисква 2605 блатни кокичета да се изместят на 60 метра от пътя. Тя каза, че това условие задължително трябва да бъде изпълнено, в противен случай европейските средства за изграждането на пътя могат да бъдат спрени.

Това е основната причина, поради която сме тук, за да изпълним това изискване – да преместим кокичетата”, каза Павлова.

Мероприятието първоначално беше планирано за 23 май, но обилните валежи го провалиха.

Съвсем друг ще стане този регион след около година”, каза Борисов при пристигането си в понеделник на участъка от “Марица” между Оризово и Харманли.

В същото време е важно да направим така, че да запазим и биологичното разнообразие. Ще дадем малко пари, ще дадем малко труд, ето хората копаят, ще ги пренесем и ще се разсадят”, каза премиерът.

Той благодари на еколозите за разбирането и заяви, че магистрала “Марица” е много важен проект, който свързва два континента.

Някой може да ни се поусмихне, че идваме заради 2605 корена блатни кокичета. Благодаря на еколозите, че разясниха на публиката колко е важно и колко хора се лекуват. Да покажем, че и с археолозите на “Струма” се разбрахме, вървят разкопките, сега и с еколозите може, с взаимно разбиране”, допълни премиерът.

Преди да слезе от високо проходимия автомобил, министър Павлова си сложи гумени ботуши и дъждобран по примера на областната управителка Ирена Узунова и десетките журналисти, отразяващи събитието. Бойко Борисов обаче единствено запретна крачоли преди да слезе в калта.

Споделяне

Още по темата

Още от България