Борисов и Обама с телефонен разговор за тероризма

Премиерът Бойко Борисов и американският президент Барак Обама са имали 30-минутен телефонен разговор. Двамата са осъдили остро терористичния акт на летище “Сарафово“ край Бургас, съобщи правителствената информационна служба.

 

Президентът на САЩ е изказал искрените си съболезнования пред премиера Борисов за човешките жертви след атентата.

 

От своя страна министър-председателят е изказал съболезнования за загиналите днес американски граждани по време на стрелба в кино-салон в град Денвър.

 

Бойко Борисов и Барак Обама са оценили високо реакцията на властите след взрива и добрата съвместна работа по случая на екипите от българските и американските служби за сигурност, която продължава и в момента, е посочено в правителственото съобщение.

 

В края на разговора двамата са си пожелали в близко бъдеще да имат възможност в лична среща да разговарят за съвременните предизвикателства пред България и САЩ.

 

Външният министър Николай Младенов пък е разговарял за атентата с посланици, акредитирани в София, съобщиха от МВнР.

"Благодаря на всички вас и вашите правителства за оказаната подкрепа в този тежък момент. За първи път в България е извършен терористичен акт, но заплахата от тероризъм е навсякъде и очевидно никой не е застрахован." Това е заявил Младенов на срещата.


"Винаги сме били страна на толерантността, в която различни етнически и религиозни групи съжителстват в мир", заявил министърът на външните работи.

 

"Искаме България да бъде сигурно и отворено за всички приятели място", подчертал той.

"Групата на посланиците на страните-членки на ЕС, акредитирани в София, категорично осъжда терористичния акт. Поднасяме своите искрени съболезнования на близките на загиналите и пострадалите", заявил посланикът на Кипър Ставрос Амвросиу, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

"Българското правителство има нашата пълна подкрепа извършителите на това ужасно престъпление да бъдат разкрити и изправени пред правосъдието", подчертал той от името на групата.

Младенов е уверил посланиците, че “българските служби за сигурност са действали бързо и адекватно след атентата. Взети са необходимите мерки по летища, хотели и туристически места, за да бъде гарантирана сигурността на всички чуждестранни граждани, които посещават България”.

 

"Разследването на трагичния инцидент продължава и докато то не приключи, не трябва да посочваме с пръст никого", цитират още Младенов от пресцентъра на МВнР.

Споделяне

Още от България