Борисов и СОС запазиха статуквото в общинските фирми

Борисов и СОС запазиха статуквото в общинските фирми

Столичният общински съвет (СОС) назначи в четвъртък на безсрочни договори всички членове на бордове на общински фирми и контрольорите, чиито контракти трябва да изтекат в следващите няколко дни. Те ще останат на постовете си, докато градският парламент не вземе изрично решение за тяхното освобождаване.

Предложението бе внесено от кмета Бойко Борисов по време на сесията на СОС и се наложи стопанската комисия в съвета да събира на извънредно заседание, за да го обсъди.

Докладът на кмета бе предаден първо на шефа на комисията Пламен Илиев, който уведоми в залата, че ще има заседание. В този момент дори и председателят на градския парламент Владимир Кисьов се възмути, че не е чувал за въпросния доклад. В последствие обаче комисията го одобри, Кисьов го вкара в дневния ред, а общинските съветници го изгласуваха без много протести.

“Това се налага, за да не се блокира оперативната работа на дружествата”, обясни в последствие председателят на СОС.

Решението обаче противоречи на приетата в края на миналата година Наредба за управление на общинското имущество, която задължи членовете на бордовете на фирмите да преминават през задължителен конкурс. По време на него те трябва да представят и програмата си за управление на дружествата.

Когато наредбата бе приета, тя бе приветствана като докумена, който ще сложи край на партийните назначения в общинските фирми. В последствие обаче от БСП, “Гергьовден”, “Демократи за София” и ССД обявиха наредбата за неработеща и създадоха работна група, която да я промени. Това са партиите, които имат свои представители в бордовете. СДС реши да изтегли предизборно своите хора от фирмите.

Година по-късно обаче целия резултат от промените е, че членовете на бордовете все още не са участвали в конкурс, а голяма част от тях си запазват местата. Решението на СОС по доклада на Бойко Борисов противоречи и на обявеното от самия кмет, че смята ако спечели втори мандат да въведе конкурсен принцип за назначение в бордовете. Въпреки, че нормативната база съществува и сега – тя не се прилага.

Споделяне

Още от България