Борисов и Станишев си мерят метрото, магистралите, градините

Направил съм повече метро под земята, отколкото правителството магистрали за четиригодишния си мандат, похвали се в петък столичният кмет Бойко Борисов след като откри нова детска градина в квартал "Красно село". Това бе неговата първа медийна проява по софийските улици след футболната контузия, която го изкара от строя за около месец.

С това той продължи задочния си спор с премиера Сергей Станишев. Червеният лидер обясни преди два дни, че Борисов е "имал 9000 медийни изяви за последните 4 години, а 9000 деца в София нямат места в детските градини".

За целия мандат на правителството на тройната коалиция му се отдаде да открие четири магистрални отсечки. Това бяха Шумен – Каспичан (13 км), Оризово – Чирпан (17 км), Карнобат – Пътен възел Бургас (35 км) и Южната дъга на Околовръстния път на София (4.5 км). Основното строителство на първите три отсечки обаче бе приключено по време на мандата на предното правителство.

В същото време Бойко Борисов досега е успял да открие единствено отсечката на метрото от ст. "Васил Левски" до "Младост" 1 с дължина 6 км. Част от строителството също започна по време на мандата на предния кмет Стефан Софиянски. До изборите на Борисов няма да му се отдаде да открие отсечката от площад "Св. Неделя" до ст. "Васил Левски".

Столичният кмет обясни още, че размразяването на средствата по Оперативна програма "Транспорт" е в резултат на изблик на жал от страна Европейската комисия.

"На хората в Брюксел им дожаля хората в България да се избиват по пътищата. Може ли четири години да не се дават пари от еврофондовете и няколко дни преди изборите да ги пуснат. Това е така, защото в Брюксел знаят, че следващото правителство ще усвоява средствата, а не кабинетът на Станишев", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира още, че никой вече не приема на сериозно популизма на Сергей Станишев. Като пример в тази посока той даде, планираното увеличаване на пенсиите точно преди парламентарните избори.

Той атакува за пореден път и решението на кабинета да намали с 15% заплатите на висшата администрация. Според него, ако Сергей Станишев наистина е искал да пести пари, трябвало да намали броя на зам.-областните управители и зам.-министрите, които взимат заплати от по най-малко 8000 лева.

В унисон с искането на ГЕРБ да се сключи предпазно споразумение с МФВ, Борисов заяви, че първо трябва да се гарантира банковата система. "Бюджетът е продънен и всички финансисти го казват", каза лидерът на ГЕРБ.

Споделяне

Още от България