Борисов и зам.-държавният секретар на САЩ обсъдили Западните Балкани

Бойко Борисов със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий

Процесите в държавите от Западните Балкани са били сред обсъжданите теми по време на срещата на премиера Бойко Борисов със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Борисов е акцентирал върху значението на европейската перспектива за държавите от региона. Той е подчертал, че въпросът за тяхното приобщаване към ЕС ще е един от приоритетите на страната ни, когато поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

В рамките на разговора в Министерския съвет Борисов е обсъдил с Хойт Ий резултатите от участието си в срещата на лидерите от Берлинския процес в Триест. Премиерът посочил и възможностите за свързаност между страните от Западните Балкани и тези от ЕС с включването на Коридор номер 8 в Берлинския процес.

Свързващата инфраструктура е важна, тя ще даде нова перспектива за развитието на Балканите, заявил премиерът.

Обсъден е бил също напредъкът на интерконекторната връзка България - Гърция.

Министър-председателят е посочил, че този проект е от ключово значение не само за двете страни, а и за региона на Югоизточна Европа и ЕС. С осъществяването му ще се постигне диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ от Южния газов коридор. Двамата обсъдили също развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център "Балкан", посочват от пресслужбата на кабинета.

Борисов и Хойт Ий са разговаряли и за засилването на двустранното партньорство между България и САЩ.

Премиерът е посочил, че за България е от голямо значение сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната и отбелязал провеждането на най-голямото военно учение в Европа на територията на нашата страна.

На срещата са присъствали вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева.

Споделяне

Още от България