Борисов иска бързо споразумение за реадмисия с Афганистан

Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка Бойко Борисов е поискал подписването на споразумение за реадмисия на имигранти между България и Афганистан в телефонен разговор с ръководителя на изпълнителната власт на страната Абдула Абдула, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата са се разбрали министрите на вътрешните и на външните работи на двете държави да започнат активна работа по подготовката на документа. Споразумението трябва да създаде правна основа за трайно решаване на подобни случаи.

Борисов е благодарил за съдействието на Афганистан при подготовката на документите на афганистанските граждани с неуреден статут на територията на България, които са пожелали доброволно да бъдат върнати в родината си.

Темата за връщането на мигрантите от Афганистан стана особено актуална, след размириците в Харманли, в които участваха афганистанци.

Правителството съобщи, че вече е започнала процедурата по доброволно връщане на 50 афганистанци, пристигнали нелегално в страната ни, а други 200 предстои да бъдат върнати след обработка на документите им.

Европейският съюз подписа споразумение за реадмисия с Афганистан, но процедурата още не е канализирана.

Споделяне

Още от България