Борисов иска наказание за прокурора, сключил споразумение с "килър"

Премиерът Бойко Борисов призова във вторник Борис Велчев да иска обяснения от подчинен прокурор за присъдата по делото за незаконно притежаване на оръжие, наложена през 2007 г. на Методи Иванов, който в края на миналата седмица бе задържан и при актуалната операция "Килърите". Реакцията на министър-председателя бе предизвикана от отворено писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) по повод поредните критики на изпълнителната власт срещу съда.

В събота Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов дадоха като пример за прекалено лека присъда наложената на Методи Иванов "пробация" за незаконно притежаване на оръжие. Той е сочен за оръжейника на "килърите". Във вторник стана ясно, че пробацията е наложена след споразумение с прокуратурата. Иванов е имал разрешение за притежаваното оръжие, което е изтекло през 2003 година. Три години по-късно той е отишъл с приемно-предавателен протокол в полицията, за да го върне.

"Ей сега искам моят приятел Лазар Груев (председателят на Върховния касационен съд – бел. ред) да излезе и да каже: Ние сгрешихме тогава с тази пробация и на съвестта ми вече тежат тези трупове. Как така гранатомети задържахме – условна присъда – пробация”, възмути се в събота премиерът.

По този повод Съюзът на съдиите разпространи фактите по делото.

От обвинителния и съдебния акт става ясно, че прокурорът Костадинов и обвиненият Методи Иванов за сключили споразумение за тази присъда, като съдът е трябвало само да я одобри.

Престъплението на Иванов е констатирано, след като той по своя воля е отишъл в полицията, за да предаде двете пушки и пистолета. "Прокурор Костадинов е приел, че тежестта на деянието изисква наказанието на подсъдимия Иванов да бъде под минимума", съобщават от ССБ. Към момента на повдигането на обвинението той е бил неосъждан.

След като тези обстоятелства бяха оповестени, премиерът Борисов внесе лека корекция за това кой трябва да дава обяснения: "Аз мисля, че много ясно и точно говорим за съдебна система, за съдии, прокурори и полицаи. В такива случаи всеки, който го е направил това, нека да излезе и да си каже, в случая да излезе прокурора. Полицаите са събрали годни доказателства и затова има присъда, на базата на нея, а защо прокурорът е сключил това споразумение, нека главният прокурор да го извика и да го попита: "Защо бе, аджеба, ти господин прокурор си го направил?” и съответно да го отстрани, ако трябва."

Според НПК със споразумението може да се определи наказание под минимума и без да има многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства. Тъй като до тази година притежанието на незаконно оръжие се наказваше с до 6 години затвор, при падането под минимума приложението на закона изисква замяна с пробация.

В понеделник Софийският окръжен съд заседава по мерките за неотклонение на задържаните в края на миналата седмица "килъри". Методи Иванов и останалите четирима остават в ареста. При обиска на дома му в рамките на операция "Килърите" бяха открити автомат "Калашников", 4500 патрона и бойна пушка. Той е обвинен за помагач при извършването на убийството на футболния бос Юри Галев. Сумистът Петър Стоянов – Вожда е считан от обвинението за подбудител на убийството, както и за организатор и ръководител на въоръжена престъпна група.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?