Като в онези времена

Борисов към кюстендилци: Като дойдат избори, мислете

Премиерът барабар с кабинета дойде на "Кюстендилска пролет" и събра града на площада

Снимка: БГНЕС

Стотици кюстендилци напълниха в сряда градския площад, за да зърнат хората от правителството и да чуят напътствията на премиера Бойко Борисов. За първи път в Кюстендил се проведе изнесено заседание на кабинета. Такова нещо не се бе случвало в града дори и по Живково време – всички министри барабар с министър-председателя да дойдат, коментираха местните.

Официалният повод за присъствието на целия кабинет е днешният празник на града “Кюстендилска пролет”, който се чества още от социалистическо време. Неофициалният – предстоящите избори на 13 май, на които ще се избира нов общински съвет, след като изборът на предишния бе касиран от съда. Частичните избори ще са своеобразен тест за ГЕРБ, защото партията на Борисов няма силна подкрепа в областния град. Причината е, че в местното ръководство на ГЕРБ има хора със спорна репутация, според жителите на града.

Политическият лидер Борисов обаче беше добре приет от хората в сряда. Площадът беше препълнен, а десетки се опитваха да докоснат премиера.

"Със свито сърце гледам един прекрасен град, за каквото и да го попитам кмета, той казва - това го взе единият, това другият, третият и вижте в какво състояние е градът. Горе-долу, същото след тези 20 г. представлява и държавата, затова трябва много усилия да се положат, за да тръгнем бавно напред", каза премиерът Борисов пред насъбралите се хора след като беше отслужен молебен за здраве.

"Днес е празник, затова целият кабинет сме дошли тук, за да се опитаме - казармите, едно по едно, тези неща, които могат да се върнат на града, където можем и ние да помогнем, с общи усилия с кмета да го направим един хубав град”, продължи Борисов.

“Да беше само Кюстендил, лесно, но то навсякъде е така...Ако не са давани тези милиарди, за какви ли не проекти - един милиард за Цанков камък, 1.4 милиарда за "Белене". Представете си, ако за вашия град и подобни са давани по 100 милиона как щяха да изглеждат. Затова като дойдат избори, мислете - кой какво е направил. Де сте живи и здрави", завърши словото си премиерът.

Изборите за нов общински съвет са на 13 май

Изборите за нов 37-местен общински съвет са на 13 май. До тях се стигна, след като съдът касира резултатите от местния вот на 26 октомври 2011 г. заради множество нарушения. Най-грубото беше нарушението в секционната избирателна комисия в село Коняво. Председателят ѝ Петър Тошев от БСП се беше разпоредил да не се вписват данните от личните карти на хората и ЕГН с мотива, че хората в селото се познавали.

Местните избори в Кюстендил на 26 октомври за кмет бяха спечелени още на първия тур от Петър Паунов. Неговата коалиция “Кюстендил”, в която влизат десни партии взе и най-много места 13 в 37-членния общинския съвет. Останалите бяха разпределени между ГЕРБ – 9, БСП – 8, РЗС – 2, Лидер – 2, Инициатива “Кюстендил – Осогово” - 2 и Синята коалиция – 1.

След касирането на вота през януари се върна старият общински съвет от 2007 г. В него коалицията на Паунов и БСП имат по 8 съветника, а управляващата партия ГЕРБ е представена от 6 съветника. Останалите места са на местни коалиции и инициативни комитети.

ГЕРБ и БСП обаче влязоха в коалиция и саботираха дейността на кмета Паунов.

Заради натиска на местната структура на ГЕРБ и.д. областният управител Даниела Годинова подаде оставка. Тя каза, че била карана да подписва незаконосъобразни решения срещу кмета на Кюстендил Петър Паунов от местните гербери.

Така в началото на март премиерът Борисов назначи за областен управител бившия футболист Владислав Стойков, с когото ритаха заедно във “Витоша Бистрица”. Кариерата на 37-годишния Стойков тръгва от местния “Велбъжд” и минава през ЦСКА и “Левски”, преди да се върне отново в родния Кюстендил.

Днес Стойков, който е известен в града с прякора Лито, беше плътно до Борисов и охотно му показваше града. За разлика от други местни гербери, Лито се радва на подкрепата на съгражданите си. Не се е чувало името му да е забърквано в скандали и далавери.

Споделяне

Още от България