Борисов нареди едновременен ремонт на всички мостове

За поправка били над 200 съоръжения по пътищата, търсят се пари

Борисов нареди едновременен ремонт на всички мостове

Всички мостове от пътната и железопътната инфраструктура да се ремонтират едновременно е заръчал премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството в сряда. До една седмица трябва да бъде предложено решение как да се осигурят средства за това. Според Борисов парите може да дойдат от целеви заем, който евентуално да се връща през постъпленията от несъществуващата още тол система.

За заръката на премиера се разбра от разпространена от правителствения пресцентър стенограма от заседанието на кабинета. От нея не става ясно какво точно е провокирало Борисов да повдигне темата, но тя се пуска в общественото пространство ден, след като рухна мост от магистрала в Италия.

Премиерът нарежда на регионалния министър Николай Нанков "да ми подготвиш решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове - дали да се търси заем през Българската банка за развитие, дали през финансите (Министерството на финансите - б.а.), говорете за целево да се изпратят".

От стенограмата става ясно, че според регионалния министър Николай Нанков 211 моста по пътищата в страната са в лошо състояние и трябва да се ремонтират. В това число влизали и 17 съоръжения, които са част от магистралите. Той обяснява, че повечето от тях са строени преди 35 - 40 години, а през последните години се правят ремонти на част от съоръженията по аутобаните.

Нанков припомня, че мостовете по магистралите и първокласните пътища са обследвани, за тях има проекти и ремонтите им може да започнат бързо. По-късно при откриването на път във Варненско Нанков обясни, че само за поправката на 17-те моста по магистралите трябват 130 млн. лева.

Транспортният министър Ивайло Московски се включва в разговора по време на правителственото заседание, за да предложи да се търсят пари за поправка не само на пътните, но и на железопътните мостови съоръжения.

След тази вметка Борисов нарежда на Московски и Нанков да седнат с финансовия министър Владислав Горанов и да намерят начин за финансиране на ремонтите.

"Аз искам да свършим работа, защото от празнодумци ми е омръзнало, да тръгнем да обясняваме, че 45 години не са пипани е безсмислено. Така че, и двете министерства (на транспорта и на регионалното развитие - б.а.) да подготвят и всичко да започне да се отремонтира и да се укрепва. Ние строим нови съоръжения, пак казвам, но никой няма да излезе от тези преди нас и да каже: "Ние сме виновни". Защото вместо преди 20 години да отремонтират този мост, преди 25, преди 15, никой няма да поеме отговорност", казва премиерът и добавя: "Затова подгответе се и за сряда, ако трябва целеви заеми, след това ТОЛ системата да ги връща, или целево да търсим пари от бюджета, това искам навсякъде да се влезе и да се ремонтира".

Ремонтът на мостове е поредният разход, за който правителството обяснява, че може да се поеме от приходите от бъдещата тол система. Досега тя е посочвана като източник на средства за доизграждане на магистрали, за ремонт на пътища, за пълнене на дупки, а сега вече и за поправка на пътни и железопътни мостове.

В темата за мостовете се включва и вицепремиерът Валери Симеонов, който прави забележка, че не трябва да се създава "впечатлението за катастрофичност и че, едва ли не, тези съоръжения не са поддържани". "Напротив достатъчно показателен е фактът, че до момента нямаме пътно съоръжение, което да е повредено, което означава, че се работи и плановите ремонти си вървят, и че не се допускат такива ситуации, на каквито сме свидетели примерно сега в Италия, колкото и грозно да звучи, или пък примерно от малко по-силен валеж да бъде отнесена магистрала, както стана в Германия", казва Симеонов.

Според него липсата на подобни инциденти означава, че "качеството на ремонтите до момента е добро, но просто трябва да се засили и да се огледа всичко".

Думите му са изтълкувани от Борисов като съгласие за плана за ускоряване на ремонтите на мостове.

Споделяне

Още от Бизнес