Борисов: Не се готвим да нападаме държави около Черно море

Путин и Борисов, сн. БГНЕС, архив

"Не са верни твърденията, че България участва в сценарий за нападение по държави около Черно море", коментира премиерът Бойко Борисов в събота.

Преди ден говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че в България и Румъния разполагат нападателни оръжия на своя територия и по време на ученията се разработват сценарии, които предвиждат удари по Русия.

Външно министерство вече реагира на твърденията ѝ, но сега и Борисов се включи, въпреки че международната практика не изисква и не очаква реакция от толкова високо ниво. 

"Единственото различно, което правим в сравнение с предишни години, е да модернизираме военната си техника и летища за новите самолети Ф-16 Блок 70. Увеличаваме и способностите на военноморските сили, защото флотът ни не е в добро състояние", каза Борисов.

"Сигурността в Черноморския регион е изключително важна, а нашите действия са в съответствие с международноправните норми. И отново подчертавам - не са насочени срещу Русия или някоя друга държава", допълни премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?