Борисов "не вижда смисъл от ремонт на кабинета"

Призова за хуманно отношение към бежанците: "Ако зад нас има ятагани, и ние ще бягаме, накъдето ни видят очите"

Второ прерязване на лента за три дни. След като в неделя преряза лентата на пречиствателна станция в Свиленград, премиерът Бойко Борисов откри предприятие за преработка на зеленчуци с инсталация за анаеробно разграждане на биологични отпадъци, пречиствателна инсталация и фотоволтаична инсталация заработи в село Долна Диканя, община Радомир. Сн. БГНЕС

"Не виждам смисъл от ремонт на кабинета", заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на призивите от страна на лидера на АБВ Георги Първанов.

"Аз имам рядката привилегия да не гледам телевизия и да не слушам", коментира във вторник министър-председателят, игнорирайки политическите изявления на лидера на една от партиите, участващи в управлението.

"Когато дойдат да ми приказват за магнолиите, се заслушвам от време на време, за да видя докъде е паднала журналистиката. А иначе всяка партия има право да си изявява своите претенции, да говори по своите програми, да си трупа точки пред избирателите. Всеки има право на мнение. Това е демокрацията", коментира Борисов по време на посещение в Долна Диканя, Радомирско.

Все още не е ясно дали парламентарната група на АБВ, в която Първанов не участва, ще постави пред премиера искането на лидера си за ремонт на кабинета. По време на националната партийна конференция в неделя бившият президент Първанов нападна открито министри на Реформаторския блок, като особено рязък бе отношение на външния и военния министър, чиято дейност, думите му, била "вредна" за България. Призивите му обаче не намериха видим отзвук сред депутатите и останалите делегати на форума. Вицепремиерът Ивайло Калфин се ограничи с критики към политиките на правителството най-вече в областта на икономиката и енергетиката.

Борисов каза, че няма критики към работата на министъра на отбраната Николай Ненчев.

В отговор на журналистически въпрос за уволнението на митничарите на "Капитан Андреево" премиерът посочи, че подобна участ очаква всеки, който пречи на събирането на приходи.

Той призова още за човешко отношение към пристигащите в страната ни имигранти, като посочи, че крайната цел е те да бъдат върнати по родните им места. С цел да се ограничи потокът от бежанци, е необходимо да се изградят центрове в държавите, в които има конфликти, обясни той.

"Но за да не се създадат демографски проблеми, да не се настройва Европа, ако щете и Америка, срещу тях, най-добре е да се изградят такива центрове. Всички ние да дадем пари, за да си останат там, където са, а когато, както Ренци (италианският премиер Матео Ренци) каза, политиката с главно П реши тези кризи, да могат да се върнат по родните места. Това би трябвало да е крайната цел на помощта, която оказваме", каза Борисов.

"Ако зад нас има ятагани, и ние ще бягаме, накъдето ни видят очите", заяви още Борисов.

Премиерът и изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов откриха във вторник предприятие за обработка на зеленчуци в радомирското село Долна Диканя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?