Борисов: Няма да ставам президент, докато Плевнелиев иска да е такъв

За да правиш акция "Чисти ръце", "трябва да имаш "чисти"ръце, каза той и разкри нечисти игри на Бареков

Бойко Борисов и Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

Няма да ставам президент, докато този президент иска да е такъв. Това заяви на брифинг заедно с държавния глава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Планове нямам, защото само Господ разполага с това, което ще бъде", каза той. "Моята кариера е вече 15 години - само може да ми завиждат и тя се дължи само на избор от хора, мажоритарен, допълни той. "Няма да ставам президент докато този иска да е такъв", заключи Борисов, предпоставяйки, че в момента, в който пожелае да седне на креслото на държавния глава, това ще се случи.

Лидерът на ГЕРБ се изказа след като депутати на неговата партия се срещнаха с президента в рамките на обявения от Росен Плевнелиев месец на консултациите с парламентарно представените политически партии.

Той не за пръв път коментира двусмислено въпроса за евентуалните си президентски амбиции. Веднага след като Плевнелиев бе избран за държавен глава, Борисов, който тогава бе премиер и му оставаха година и половина редовен мандат, заяви, че Плевнелиев щял да му пази президентското кресло, докато той изкара още един премиерски мандат. За да замаже този гаф, в последващи публични изяви лидерът на ГЕРБ обясняваше, че е бил всичко, само не е и президент.

Сегашният му коментар става в момент, когато лидерът на ББЦ Николай Бареков поднови кампанията си за импийчмънт на Росен Плевнелиев и призова ГЕРБ да подкрепят такова решение на парламента заедно с БСП и ДПС.

Бившият премиер влезе в задочен спор, до голяма степен неразбираем за публиката, с лидера на "България без цензура" (ББЦ), считан за политически проект на Делян Пеевски и Цветан Василев, и който беше нещо като момче за поръчки на Борисов, преди последният да се оттегли от властта преди година.

Вероятно по повод твърденията на Бареков, че той като журналист бил "създал" лидера на ГЕРБ, Борисов заяви: "Когато тези, които се опитват да ми дават оценки, да ми бъдат "бащи", че са ме създали, те много пъти са стояли на моята маса, на моята трапеза в моя дом и никога не са плащали сметки, винаги - на моя сметка. Те ще ме създадат…откъде ще ме създадат?".

Без да изяснява кои са "тези, които му дават оценки" и твърдят, че са го създали, Борисов спомена и за случай, в който "те" са му искали и партията.

"Или са забравили , когато дойдоха двама души да ме изнудват, да ми вземат половината партия и аз ги изгоних. Малко да се вземат в ръце".

Сега съм съгласен с вас да отидем да ми вземат кръв и да видят дали има в нея следа от анаболи, продължи лидерът на ГЕРБ, който направи поредната препратка към Николай Бареков, който преди месеци го нарече "анаболено чудовище". Кръвта ще се окаже "естествено, произведена в Банкя", бе безапелационният аргумент, изтъкнат от Борисов.

Той изрази неустрашимост от противници и опоненти: "Мен да ме разчекнат ми е все тая". Но не е съгласен да безпокоят дъщеря му, чийто приятел изразил недоумение от отношението на някои хора към него и семейството му, включително и от журналисти.

Чисти ръчички и аксесоари

По-рано в парламента Борисов даде да се разбере, че не вижда на какво отгоре точно Бареков анонсира операция "Чисти ръце".

"За да се прави акция "Чисти ръце", "трябва да имаш първо "чисти"ръце, не можеш да ги миеш със сапун и да викаш "ръцете ми са чисти", а аксесоарите по тях да са за стотици хиляди лева и да си ги показваш по камерите", каза Борисов.

"На мен и ръчичките са ми чисти и аксесоари нямам, и къщичката ми си е там, където съм се родил. Не съм дошъл отникъде, за да се заселя там" - така отговори той на въпроса дали може да гарантира, че няма от какво да се притеснява, ако "планът" на Бареков за проверка на всички политици бъде пирет.

Борисов заяви, че такава операция не може да се осъществява от хора, които, по думите му "не могат да познаят на една снимка кой е". "Представяте ли си, на тези хора да им дадеш да набеждават хора? Те гледат снимката и викат - това е Борисов, ама това не е Борисов. Тези хора, те ли ще провеждат "Чисти ръце"? Невъзможно е те да го правят", заключи лидерът на ГЕРБ и посочи, че самият той подкрепя всяка инициатива за борба с престъпността, но затова има съдебна система, прокурори, служби, следователи.

Борисов припомни и данъчните проверки срещу него, които не са установили никакви нередности.

След това изтъкна собствените си заслуги за борбата с престъпността.

"Аз съм заловил толкова кокаин, хероин, амфетамин, колкото тези хора не са гледали филми за подобни операции. 15 години не случайно аз съм носител на всички полицейски ордени, всички големи служби в света са ме признали", заяви Борисов.

Между сериозните коментари разказа и виц, посветен на Росен Петров, "номиниран" от Бареков за вътрешен министър: "Знаете ли защо новият вътрешен министър ще бъде най-интересен - за пръв път ще имаме вътрешен министър, когото никой няма да може да води за носа".

Споделяне

Още от България