Борисов обеща ясни и балансирани цени на ток, парно и газ

Борисов обеща ясни и балансирани цени на ток, парно и газ

Предстоят промени при ценообразуването в енергетиката, така че да е напълно ясно на потребителите как се формират тарифите и те да балансират интересите и на инвеститори, и на потребители. Ще се предприемат стъпки и за изграждането на авторитет на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това съобщиха в петък от правителствената информационна служба, цитирайки становище на премиера Бойко Борисов по повод изпратени му от ДКЕВР справки за практиките на определяне на цените в сектора и заплатите в регулатора.

Според Борисов остава неясно как са защитавани интересите на потребителите при формирането на цените на ток, парно и газ.

“Комисията е държавен орган, който съществува само и единствено с цел да защитава интересите на потребителите на услугите в ситуация, при която за тях няма свободен избор на доставчик, и ролята на ДКЕВР в тази връзка е важна и отговорна“, заявява премиерът.

Затова и по думите му в бъдеще действията и работата на комисията трябва да бъдат ориентирани изцяло в полза на потребителите и да са максимално прозрачни. Задължително е да се намери оптимален баланс между необходимите инвестиции на дружествата, сигурността в електроснабдяването и ползата за крайния потребител, смята премиерът. ““Недопустимо е обществото да не разбира ясно връзката между направените инвестиции и цената на услугата, каквато е ситуацията в момента“, възмущава се Борисов. По думите му всеки потребител трябва да знае за какво плаща, а решенията на ДКЕВР да отразяват нейната прозрачна, последователна и предвидима регулаторна политика.

През последните години работата на регулатора генерира недоволството както на битовите потребители, така и на стопанските клиенти, и на собствениците на различните енергийни дружества.

За гражданските организации цените бяха необосновано високи, дружествата, чиито предложения за промяна на тарифите пък бяха редовно орязвани, се възмущаваха от това, че ДКЕВР не им позволява да реализират печалби, а други обявяваха загуби.

Затова сега новото правителство ще търси законови механизми за оправяне на положение с ценообразуването в сектора.

Борисов посочва още, че явно съществува проблем с авторитета на ДКЕВР, след като от няколко месеца се води спор с ЧЕЗ относно решението на регулатора за връщане на едномесечното отчитане на електромерите в Западна България, което буди недоумение..

Той намеква също така, че може да се предприемат и структури промени в ДКЕВР.

“Решенията на комисията се взимат от 13 човека, но в същото време е видно, че многобройният състав не допринася за тяхното качество и тежест“, счита Борисов. Той повдига и въпроса обосновани ли са разходите на държавата за възнаграждения на членовете на комисията.

За 2008 г. средната заплата на 13-те комисари е около 4350 лева, като те поглъщат повече от 50 на сто от бюджета за заплати на целия регулаторен орган.

Предстои задълбочено обсъждане на необходимите законови промени, които да отговорят по адекватен начин на поставените проблеми, заключава министър-председателят.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?