Борисов обсъди с Тръмп по телефона спирането на военните конфликти в света

Борисов обсъди с Тръмп по телефона спирането на военните конфликти в света

Премиерът в оставка Бойко Борисов е обсъдил прекратяването на военните конфликти по света в телефонен разговор с новия американски президент Доналд Тръмп, съобщи правителствената информационна служба в петък.

Борисов е представил позицията си, че нормализиране на обстановката в света и в частност в Европа след връхлетялата я мигрантска криза може да бъде постигнато само с прекратяване на военните конфликти, които са основна причина за бежанските потоци.

Българският премиер е подчертал и ролята на лидерите на най-големите държави в този процес.

"На плещите Ви лежи огромна отговорност, става въпрос за човешки животи по целия свят", е казал Борисов на Тръмп.

Освен актуалната международна обстановка, двамата са обсъдили още и вътрешнополитическата. Те са отбелязали отличното досегашно партньорство на двете страни и са изразили очакване то да продължи да се развива и при новата американска администрация.

Борисов е запознал Тръмп с макроикономическите показатели на страната ни. Той е отбелязал ръста на икономиката, който е един от най-високите за Европа, нулевата инфлация, ниските данъци и ниския външен дълг.

Тази стабилност, както и ролята на България в региона, я правят едно от най-сигурните места за инвестиции, е посочил Борисов.

Той е информирал Тръмп и за мерките, които страната ни предприема за диверсификация на енергийните източници и трасета.

Новият американски президент е изразил очакване в най-скоро време да се осъществи среща между двамата, на която в личен разговор да обсъдят възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество.

Чрез премиера Борисов Тръмп е предал пожеланията си в навечерието на Коледа към целия български народ за благополучие и успех, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?