Борисов обсъдил енергийни въпроси с руския посланик в Троянския манастир

На празника Успение Богородично, отбелязан подобаващо в Троянския манастир, премиерът Бойко Борисов и руският посланик у нас Анатолий Макаров са обсъдили текущи въпроси от двустранното сътрудничество. Това съобщи руското посолство на фейсбук страницата си:

"По време на посещението си в Троянския манастир посланикът на Русия Анатолий Макаров проведе среща с премиера на България Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов. Двете страни се поздравиха с празника Успение Богородично и обсъдиха текущи въпроси на двустранното сътрудничество в т.ч. в сферата на енергетиката, туризма и търговията", съобщи посолството и публикува снимка от деловата среща в светата обител.

Премиерът Бойко Борисов също помести на личната си фейсбук страница кратко съобщение за посещението си в Троянския манастир, в което обаче не се споменава за проведените разговори с Макаров, а само за съвместните им поздравления към патриарх Неофит.

"Присъствах на празничната Света литургия в Троянския манастир "Успение Богородично". Помолих се за здраве, мир и благоденствие. С посланика на Русия Анатолий Макаров поздравихме Негово Светейшество патриарх Неофит за отслужения ритуал. Честит празник на всички, бъдете живи и здрави!", написа Борисов.

"Правителството ще отпусне половин милион лева за ремонта на Троянския манастир. Догодина за празника Антимовото крило трябва да се реконструира до основи и ще бъде направено. Знаете, че като кажем нещо, то утре ще стане. От една-две години правителството се грижи не само за този манастир, а за всички църкви и храмове в България. Така че – за наша голяма радост – днес на празниците масово българите излизат и почитат вярата и това е добре – има ли вяра, има надежда за бъдещето", пише още министър-председателят.

"На 10 септември се разбрахме с патриарха и руския посланик, в Русе църквата, която я бяха взривили комунистите едно време, да направят Пантеон, сега я изградихме наново", заяви още премиерът.

Той добави, че на 10 септември патриархът и русенският митрополит ще осветят църквата, както е канонът.

"Бог пред нас, ние след него, това е изключително хубав празник", каза още Бойко Борисов, който заедно с руския посланик присъства на храмовия празник на Троянския манастир, където се срещна с патриарх Неофит и с игумена на манастира Величкия епископ Сионий.

Споделяне

Още по темата

Още от България