Борисов обвини БСП за провал на конкурса за трамваи

Конкурсът за доставката на до 25 трамвая, обявен от дружеството "Столичен електротранспорт", е пред провал след като нито една от фирмите, закупили тръжни документи, не е подала оферта за участие. Това съобщи във вторник кметът на София Бойко Борисов.

Пред седмица БСП-София обвини кметската администрация, че е предрешила процедурата, след като е допуснала в нея трамвайните критерии на хърватската фирма "Кончар" освен т.нар. европейски стандарт. Социалистите се заканиха да сезират и Европейската комисия по този въпрос.

Според зам.-кмета по транспорт Александър Цветков общо шестте фирми закупили документи са решили да не се замесват в проблеми и затова са се оттеглили от процедурата.

Това са "Сименс", "Ансалдо Бреда", "Кончар електричне возила", "Шкода", "Бомбардие" и "Поязд шинове".

Цветков припомни, че в края на миналата година пробно за месец беше пуснат трамвай на "Кончар", за да се изпробва дали може да се движи по амортизираните релси в София.

"Мотрисата мина 4000 километра и нямаше никакви проблеми при прегледа в края на експерименталния период", добави той. От кметската администрация вече са обяснявали, че са допуснали хърватите да участват в конкурса заради значително по-евтините трамваи. Цената на една мотриса варира от 2 до 5 млн. евро.

"В деня, в който пуснахме обновените трамваи от "Инекон", беше дадена пресконференция от общински съветници на БСП, които се опитаха да ни обвинят в бъдеща корупционна схема. За наше голямо съжаление фирмите, които произвеждат трамваи, са много големи, с репутация и като чуха подобни обвинения оттеглиха офертите си", коментира Бойко Борисов.

Той съобщи, че "Бомбардие" официално са обявили оттеглянето си, а "Кончар" са писали до Сергей Станишев, че се прави опит да се опетни името им преди конкурса.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?