Борисов обяви на управляващите "война" и "реваншизъм до дупка"

БСП и ДПС отложиха ветото върху Закона за МВР, след като лидерът на ГЕРБ ги обвини в нарушаване на договорките от КСНС

Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

След бурна свада и закани на Бойко Борисов за "война" и "реваншизъм до дупка", управляващите отложиха преразглеждането на президентското вето върху Закона за МВР.

 

Преди обсъждането в сряда лидерът на ГЕРБ поиска законът да отпадне от седмичната програма на Народното събрание, изтъквайки, че не е в тона на приетото от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) изречение за плавен преход към политическа стабилност и съгласие. Преди ден лидерите на партиите се разбраха да решат на консултации кои са най-важните неща, които Народното събрание да приеме преди да бъде разпуснато през юли.

Плевнелиев предупреди за цената, която политиците биха платили заради агресията

Ако политическите лидери отново се върнат към агресия и политическо противопоставяне, всеки от тях ще плати много висока политическа цена, заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар на заканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за "война до дупка" и "реваншизъм" на БСП и ДПС. Още

"Вчера в присъствието на председател на НС четиримата лидери на парламентарно представени партии твърдо единодушно без никакви забележки или уговорки се разбрахме за постигане на съгласие за плавен преход. Във втора точка на това, за което сме си стиснали ръцете, сме записали определяне на парламентарни приоритетни задачи. Разбрахме се за вторник в парламента да определим 10-15 закона", заяви Борисов.

 

"Чета вчера това, което Станишев, Местан и Сидеров редактираха. Това не го е писал президентът, те го писаха в неговия кабинет. Аз не съм направил нито едно предложение, включително им казах, която дата кажете, приемам”, каза още Бойко Борисов.

 

След него думата взе Янаки Стоилов от БСП, който му опонира: "В отговор на повдигнатите от вас въпроси разбрахте ли се да вкарвате промени в Наказателния кодекс, които днес депутати от вашата група предложиха?"

 

"В тези промени от страна на ГЕРБ и ДПС има текстове за странни промени в института на давността за престъпления, извършени по политически причини. Интересно кой ще установява дали престъплението е извършено по политически причини или с политически мотиви от лица, свързани с комунистическия режим след 9-и септември 1944-а. Това ли беше приоритетът, по който се споразумяхте? Приканвам, ако се претендира да се обсъждат въпроси, които имат значение днес, това да бъде направено, но след като беше прието разглеждане на тези промени, да се оттеглят всякакви претенции", настоя зам.-председателят на БСП.


Той се съгласи с Борисов за постигнатата договореност на КСНС. Борисов му отвърна, че това, което казва е резонно. "След като е важно за вас, аз съм човек който може да застане на другата страна и да прецени кое е важно и кое не. Тъй като вчера съм си стиснал ръката със Сидеров, Местан и Станишев, за да стигнем нормално до избори, бих призовал нашите депутати от ГЕРБ да оттеглят тази точка, във вторник да приемем дневния ред. Склонни сме да го направим, защото това е важно за толерантността в тази зала", добави лидерът на ГЕРБ.


Депутатите обаче не приеха да се отложи гледането на двата закона-този за МВР и този за Наказателния кодекс. След което Янаки Стоилов направи повторно предложение Законът за МВР да не се гледа в сряда, което бе прието.

 

До отлагането се стигна, след като в кулоарите Борисов демонстративно скъса споразумението между лидерите на партиите от Консултативния съвет за национална сигурност за приоритетите на НС и заяви, че обявява война и реваншизъм от тук нататък и няма да участва в консултациите следващата седмица.

 

"Оттук нататък – война! Реваншизъм до дупка!"

 

"Не само, че ме порязаха, а те не спазиха това, което лидерите им са постигнали вчера. Станишев, Местан и Сидеров да си определят приоритетите на парламента и изпълнителната власт. Ние се договорихме правителството да не подписва нищо до другия вторник и сега това го чувам, след цялата толерантност, която вчера проявих. Оттук нататък – война! Щом искат така, така ще бъде. Реваншизъм до дупка, защото приемането на закона за МВР...първо няма 160 милиона, разписани в бюджета. Това означава без конкурс да назначат всичко".


Попитан какво означава война и реваншизъм, Борисов заяви: "Ще се борим дотогава, докато имаме такова мнозинство, че всичко, което се приема от този парламент, да бъде съборено. Толерантността ми я доказах пред целия народ, те се подиграха с мен”.


"Те не разбраха урока за Сметната палата. Аз и тогава им казах – не правете главния одиторен орган на държавата от две провалени партии. Не го правете”, заяви Борисов по адрес на БСП и ДПС.

 

"За какво да водя разговор?... Виждате какъв дневен ред са вкарали за внушенията за мен, какво да правят повече. За мен те не съществуват, докато не излязат публично да се извинят за това, което направиха днес", заключи той.

Докато Борисов говореше в кулоарите на парламента, по предложение на Янаки Стоилов от БСП точката с ветото на президента бе оттеглена от дневния ред. Самият Борисов не пожела да коментира "отстъплението на левицата".

 

"Имам чувството, че излишно се драматизира ситуацията", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

"Вчера на КСНС не беше поставен въпросът за този закон. (Законът за МВР) Ние се разбрахме вторник да се видим за законодателната програма на парламента с оглед на общите приоритети. Следващият вторник предстои такава среща. Ако някой е обявил война и реваншизъм, това вече не е политика, в която бих могъл да участвам", уточни Местан и допълни, че съгласието за диалог не може да бъде "моментно просветление".

 

"Това е естествено, постоянно състояние на политиката според нас. Не разбирам къде е драмата? Както виждате, темата е била отложена. Оттук нататък, ако някой търси поводи да обявява война и реваншизъм, това вече е негов проблем. Нас в такава война ни няма”, коментира Местан.

Президентът Росен Плевнелиев върна Закона за МВР, тъй като оспорва текста, който отнема правомощията му да назначава главния секретар на МВР и изразява критика срещу липсата на финансова обосновка за планираното увеличение на заплатите и възнагражденията за извънреден труд в системата на министерството. Президентът изразява несъгласие и по отношение на създаването на две главни дирекции "Криминална полиция" и "Охранителна полиция" на мястото на съществуващата Главна дирекция "Национална полиция". Според Плевнелиев промяната трябва да бъде извършена след задълбочен анализ.


В началото на пленарния ден НС отхвърли искането на ГЕРБ да бъде изслушана министърът на образованието Анелия Клисарова във връзка с препоръката на Европейската комисия за приемане на закона за предучилищно и училищно образование. Беше отхвърлено и друго искане на ГЕРБ - да бъде изслушан и министърът на здравеопазването Таня Андреева за ситуацията в сферата на здравеопазването и за предприетите мерки по дефицита на Националната здравно-осигурителна каса.

В седмичната програма на НС, по предложение на ГЕРБ, влиза Наказателно-процесуалният кодекс. Искането беше подкрепено от левицата.


Мнозинството отхвърли искането на ГЕРБ в пленарната зала да бъде обсъден докладът на временната анкетна комисия за установяване на всички обстоятелства около сделката за продажбата на летище "Божурище" през 2005-а година, както и процедурата по обявяване на летището за паметник на културата през 2008-а и 2010-а година.

Споделяне

Още по темата

Още от България