Борисов окуражава страните от Западните Балкани да покажат волята си за развитие

Борисов окуражава страните от Западните Балкани да покажат волята си за развитие

Желанието на България е да използва откритата възможност покрай своето европредседателство, за да направи процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани необратим. Затова сега е моментът страните от Западните Балкани да покажат волята си за развитие.

Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на редовната годишна срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), цитиран във вторник от пресслужбата на кабинета.

Срещата се провежда в Бърдо при Краню в Словения, която е ротационен председател на ПСЮИЕ. Годишните срещи на организацията бележат финала на всяко ротационно председателство.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа бе структуриран с активното участие на българската дипломация през 1996 г., когато на среща в нашата страна бе приета Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите.

Освен България, в ПСЮИЕ участват Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора, а от 2014 г. - и Косово.

На сегашната среща техните лидери обсъждат задълбочаването на сътрудничеството между страните от региона, особено в областта на свързаността, сигурността, стабилността и икономическия прогрес, както и засилване на сътрудничеството с ЕС и другите международни организации и институции. Предстои да бъде избран нов генерален секретар на оперативния орган на Процеса - Съветът за регионално сътрудничество.

Европейската перспектива на нашия регион няма алтернатива, а Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа остава водещ политически формат за открита и честна дискусия по важните за нас въпроси, подчертал министър-председателят.

Той припомнил поетия през миналата година на срещата на ПСЮИЕ в Дубровник ангажимент въпросите на Западните Балкани да бъдат поставени високо в приоритетите на ЕС по време на българското председателство. По думите му изминалите четири месеца са направили темата актуална във всички държави членки, с нея са ангажирани както европейските институции, така и международни финансови организации. Постигнати са и договорености тя да остане във фокуса и на следващите председателства на Съвета на ЕС.

Желанието ни е да използваме откритата възможност, за да направим процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани необратим. Очакваме срещата в София на 17 май да бъде знакова за европейската им перспектива, за задълбочаването на икономическата интеграция, регионалното сътрудничество и изграждането на така необходимата на нашите страни свързаност, посочил Борисов.

Той отново изтъкнал ролята на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения като ключови за напредъка в икономическата, политическата и сферата на сигурността. "От нас ще зависи след това да използваме възможностите, които се отварят. Сега е моментът страните от Западните Балкани да покажат волята си за развитие", подчертал Борисов.

Българският премиер приветствал Стратегията на ЕК за Западните Балкани и готовността за стартиране на преговорите за членство с Тирана и Скопие, но ясно подчертал, че европейската перспектива трябва да е за всички страни на Балканите.

"Няма друга възможност да постигнем общите цели и да предложим на нашите граждани сигурност и по-добри перспективи за развитие, освен да посрещнем предизвикателствата на променящия се свят заедно и обединени", посочил премиерът и призовал за повече прагматизъм в отношенията между страните от ПСЮИЕ и ЕС.

Преди началото на срещата той разговаря със словенския премиер Мирослав Церар, като акцентите били поставени върху управлението на мигрантската криза в ЕС и отношенията между държавите на Балканите.

Споделяне

Още от Европа